nlc.hu
Család

Sürgősségi ellátás átszervezése Budapesten

Kunetz Zsombor: meredeken csökkenni fog a baleseti sérültek túlélési esélyei egy új rendelkezés miatt

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a koronavírus miatti fővárosi átszervezés hatására egy nagyobb baleset esetén jelentősen romlani fog a sérültek túlélési esélye.
Sürgősségi ellátás

„Az egész budai baleseti sebészeti ellátást áttolják a pesti részre, a Merényire, a Baleseti Intézetre és a Honvédra. A János Kórházból teljes COVID-kórházat csinálnak – írja Kunetz Zsombor a Facebookon.

Az egészségügyi szakértő arra reagált így, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata szerint a mentők a János kórház helyett más kórházakba szállítják a baleseti sérülteket. Kunetz szerint az átszervezéssel

„egy nagyobb baleset bekövetkeztekor a sérültek túlélési esélye meredeken csökkenni fog”.

Mint írja: „nincs ma Magyarországon olyan intézmény, amely 2, nagyon szerencsés esetben 3 egyszerre érkező, súlyos-életveszélyes állapotú beteget el tudna látni egy adott időpillanatban”.

Posztja szerint Budapesten eddig 4-8 ilyen beteg ellátása volt megoldható egyszerre, ez ideális esetben legfeljebb 6 főre fog csökkenni. Megoldás lehet a betegek vidékre szállítása légi úton, de ez attól függ, az adott pillanatban van-e légimentő-kapacitás. Földön szállítva pedig sok időt veszítenek, és a szállítás okozta trauma tovább ronthat a balesetet szenvedett betegek állapotán.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Még több cikk a sürgősségi ellátásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top