Család

Ne akard tökéletesre faragni az egyke gyereket!

Szegény egyke gyerekeket még az ág is húzza, még a szülők is túl sok elvárást támasztanak velük szemben?

Az egykékre rájár a rúd, már ami a közvéleményt illeti, mert az egyke az elkényeztetett, az egyke önző, az egyke biztos magányos… Most pedig itt a legújabb probléma, hogy az egyke gyerektől túl sokat várnak el a szülők, és a nem létező testvérei helyett is teljesítenie kell. Meri Wallace gyerek- és családterapeuta szerint azonban nem eszik annyira forrón a kását, nem kell mindenképp hat gyereket szülni, elemzésében arra igyekszik rávilágítani, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat az, ha egykének születik egy gyerek.

„Az egykeség egyik legnagyobb előnye, hogy osztatlan figyelmet kap a gyerek a szülőktől. Nem kell versenyezni a testvérekkel a szülők szeretetéért, és minden dicséret az övé. A szülőknek pedig jóval több idejük van arra, hogy megtanítsák a gyereknek a legfontosabb készségeket: hogyan kösse be a cipőjét vagy hogyan egyen késsel-villával, aminek következményeképp jóval előrébb lehet tudásban az egyke a korosztályánál. Mivel ideje nagy részét felnőttek társaságában tölti, így a nyelvi készségei is gyorsabban fejlődhetnek.”

A szakember szerint a sok figyelem eredménye jó esetben az lehet, hogy a gyereknek sok önbizalma lesz, és céltudatos, sikeres felnőtté válik. De azért persze vannak az egykeségnek hátulütői is, igaz az, hogy magányos lehet olykor az egyke gyermek és nehezebb számára a közösségben a beilleszkedés. Gyakori probléma az is Wallace szerint, hogy amikor óvodába kerülnek az egykék, akkor az első időkben azt várják el az óvónőktől és a társaiktól is, hogy úgy viselkedjenek, mint a szüleik. Azaz osztatlan figyelmet szeretnének ott, ahol ez lehetetlen elvárás.

„Előjöhet az a probléma is, hogy az egykére rengeteg elvárást raknak a szülők. Például ha hazamegy a gyerek egy 98 pontos teszttel, akkor nem megdicsérik, hanem azt firtatják, hol vesztett két pontot. Mivel csak egy gyerekre kell fókuszálniuk, a szülők könnyen beleeshetnek abba a hibába, hogy tökéletesre akarják faragni az egykét, és ha ennek hangot is adnak, akkor az nagy súlyt rak a gyerek vállára.”

A sok elvárás miatt lesznek perfekcionisták az egyke gyerekek

Túl nagy elvárást támasztanak a szülők az egyke gyerekek felé? (Kép: Unsplash)

Wallace-tól gyakran kérdezgetik a szülők, hogyan tudnának mindent megadni az egyke gyereknek úgy, hogy közben ne érjék az egykeség hátrányai. A szakember a következő három tanácsot szokta mondani nekik:

1. Szervezz minél több játszódélutánt a gyerek kicsi korától kezdve

Wallace szerint elejét lehet venni sok problémának, ha tudatosabban nevelik a szülők az egyke gyereket. Az egyik remek megoldás a társas problémák elkerülésére az, ha úgy szoktatják, hogy már kicsi korától kezdve mindig van a korosztályából társasága. Játszódélután vagy baba-mama foglalkozások – bármi is legyen az, a lényeg, hogy tudjon kapcsolódni más gyerekekkel.

2. A feltétel nélküli szeretet

A feltétel nélküli szeretet persze azoknak a gyerekeknek is fontos, akiknek van testvére, de az egykék szüleinek nagyon kell figyelni arra, hogy ne várják el a gyereküktől, hogy tökéletes legyen. Engedd meg, hogy hibázzon, és inkább azt tanítsd meg neki, hogyan szeresse saját magát úgy, ahogy van.

3. Állíts fel határokat

Természetes, hogy az egykék szülei mindent meg akarnak adni az egyetlen gyermeküknek, de mégsem szabad arra tanítani, hogy bármit megkaphat, amit csak kiejt a száján, mert abból nem sülhet ki sok jó felnőttkorára. Helyette tanítsd meg arra, hogy osztozkodjon és empátiával forduljon a családtagok és barátok felé.

Mi a helyzet a nagycsaládokkal?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top