nlc.hu
Család

Köhögés ellen tippek

Szuper tippek köhögés ellen

Nem tudod, mit kezdj a kínzó köhögéssel? Legyen szó akár száraz, akár hurutos köhögésről, néhány természetes alapanyag és egyszerű módszer is rengeteget segíthet. Máris mutatjuk, mik ezek.

A köhögés sajnos  igen zavaró, és sokszor fájdalmas is, még akkor is, ha más tünetek nem társulnak hozzá. akadályoz a mindennapi tevékenységekben, a koncentrációban és energiát von el a szervezettől. Sőt van, hogy még aludni sem tudunk tőle, sem mi, sem a hozzánk közel állók. Nem csoda hát, hogy arra vágyunk, hogy minél hamarabb elmúljon. Egyébként nem árt tudni, hogy a köhögés egy védőreflex, így talán kevésbé fogjuk utálni, itt megtudhatod, mire jó.

köhögés ellen

A köhögés enyhíthető

Jó hír, hogyha a köhögés okát sikerült diagnosztizálni, és kizárt minden olyan súlyos mögöttes betegséget, amit kezelni kell, a köhögés gyakran enyhíthető vagy gyógyítható otthoni praktikákkal is (természetesen az orvos javaslatainak szem előtt tartásával). Mindenekelőtt fontos megkülönböztetni a két köhögésfajtát:

Száraz köhögés

A száraz köhögés oka sokféle lehet: megfázás, influenza és más vírusok, allergia, savas reflux, ACE-gátló gyógyszerek, irritáló anyagok, mint például a cigarettafüst. A száraz köhögésnél a köhögés intenzitásának csökkentése, vagy teljes elmulasztása a cél. Minderre a gyógyszereken kívül sok más megoldás is létezik

Gőzölés

Száraz köhögésnél kiemelten fontos, hogy a nyálkahártyát kellően nedvesen tartsuk, mert annak kiszáradása csak tovább irritálja a légutakat, még erősebb köhögést vagy egyéb kellemetlenségeket okozva.

gőz, gőzölés

A gőz rengeteget segíthet

Erre a legjobb és legegyszerűbb megoldás a gőzölés. Forraljunk vizet egy lábasba, majd hajoljunk rá és borítsunk egy törölközőt magunk fölé, hogy még koncentráltabban érhessen minket a gőz. Akkor kezdjük el a folyamatot, amikor a gőz már nem forró, hanem kellemesen meleg. Lélegezzünk nagyokat.  A vízhez tegyünk sót, kamillát, vagy eukaliptuszt, így még hatékonyabb lesz az inhalálás.

Lefekvés előtt érdemes csinálni, amikor 10-15 perc gőzölés után egyből bebújhatunk az ágyba, így egészen biztos, hogy nem fogunk (még jobban) megfázni.

Sós víz

A langyos sós vízzel való öblögetés is sokat segíthet, enyhíti az irritációt és fertőtlenít is. Elég egy kiskanálnyi só, egy pohár vízbe, naponta többször is érdemes megismételni a gargalizálást.

Méz

Megfázásos, köhögéses időszakokban érdemes sok mézet fogyasztani. Teában, kávéban, vagy magában egy-egy kiskanállal. A méznek a köhögéscsillapítás mellett sok más pozitív hatása is van, erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatású.

Méz

A méz a megfázásos időszakban is nagy kincs

Hurutos köhögés

A hurutos, vagyis a nedves köhögést leggyakrabban a megfázás, az influenza, vagy  krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) okozza. Ilyenkor a légutakban felgyűlő váladékot köhöghetjük fel. Ebben az esetben nem érdemes elnyomni, csillapítani a köhögést, mert fontos, hogy a váladék ki tudjon ürülni. Az a cél, hogy ez minél gyorsabban megtörténjen. És szerencsére sok minden segíthet benne.

Gyömbér

A gyömbér igazi csodaszer. Segít feloldani a letapadt váladékot, ami így könnyebben és gyorsabban tud távozni. Ezzel nagyban lerövidítheti a köhögős időszakot. Emellett immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású is. Teaként tudjuk a legjobban fogyasztani köhögés ellen. Egy hüvelykujjnyi darabot zúzzunk össze, tegyük 2-3 deci forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk állni a gyöngyöző vízben 5 percig. Ha szeretnénk, utána leszűrhetjük és ízesíthetjük például mézzel és citrommal, amik szintén segítik a gyógyulást.

gyömbér

A gyömbér és a citrom jó párosítás immunerősítésre és köhögés ellen is

Fokhagyma

A fokhagyma szinte mindenre jó, immunerősítésre, vérnyomáscsökkentésre, vámpírok ellen… És igen, hurutos köhögés esetén is sokat tud segíteni. Természetes köptető, emellett pedig fertőtlenítő hatásai is vannak. Rágcsálhatjuk nyersen, keverhetjük mézbe, de fogyaszthatjuk levesként is. És a hagymatea is sokat segíthet.

Burgonyapakolás

A Burgonyapakolás egy népi gyógymód, ami külsőleg alkalmazható. A héjában főzzünk meg pár szem burgonyát. Majd például egy villa segítségével nyomkodjuk szét, tegyük őket egy rongyba, tekerjük vagy fáslizzuk szorosan a mellkasunkra. Addig hagyjuk magunkon a borogatást, amíg érezzük, hogy meleg. Nyugtat és csillapítja a köhögőrohamokat.

Egyéb tippek köhögés ellen

És természetesen a fentieken kívül is van még néhány egyszerű, de hasznos apróság, ami sokat segíthet köhögés esetén:

Párásítás

Érdemes ügyelni rá, hogy ne legyen túl száraz a levegő a lakásban. Ez a mindennapokban is fontos, köhögés esetén pedig különösen.

Párna

Ha éjszaka nem bírunk aludni a köhögés miatt, sokat segíthet egy plusz párna is, ami magasabbra emeli a fejünket, ebben a testhelyzetben enyhülhet az irritáció.

Dohányzás állj

Kerüljük az aktív és a passzív dohányzást is. Bár egyébként sem, de ilyenkor különösen nem tesz jót a légzőszerveknek.

Irritáló anyagok stop

Nemcsak a cigifüst, hanem a por és az erős illóanyagok sem tesznek jót (ez lehet például parfüm vagy erősen illatosított öblítő…).

Mentolos cukorka

Ha nincs más kéznél, egy mentolos cukorka vagy rágó is segíthet enyhíteni a köhögést rövid távon.

Még több cikk megfázás és nátha témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top