nlc.hu
Család

gazdag videojáték-fejlesztő kamaszok

13 évesen videojátékot készítettek, most kifizették szüleik lakáshitelét az ikrek

Évi negyvenmillió forintot keresnek, ebből testvéreik taníttatását is fizetik a norfolki fiúk.
Matthew és Ben Horton

Matthew és Ben Horton, egy brit ikerpár 13 évesen készítette első videojátékát. A programozáshoz és a játékdizájnhoz nem különösebben értettek – ez két kiskamasztól talán nem is elvárható – sebaj, a Roblox nevű platform éppen arra volt jó, hogy bárki játszva, szakértelem nélkül alkothasson teljes értékű játékszoftvert. A címe Boat Ride volt, és egyszerű ügyességi játékként funkcionált. Valamit mégis tudott, hiszen rengetegen letöltötték 2013-ban.

Az ikrek szintet léptek: opcionálisan megvásárolható elemeket építettek a játékba, mindegyikért egy fontot kértek. Hamarosan ott tartottak, hogy öt fontot kerestek naponta. Addig hetente egy font zsebpénzt kaptak, ehhez képest tényleg úgy érezték, hogy meggazdagodtak; ahogy Ben fogalmazott a UniLad magazinnak, „ebből akár ötezer pillecukrot is vehettünk”. 

Azóta tényleg meggazdagodtak. Húszéves korukra feltornászták magukat profi szintre, csak az internet segítségével tanulva a szakmát. Ben programozó lett, Matt pedig a vizualitásért felel, ő készíti a játékok bemutatóit is. Még mindig a Robloxon működnek, ezzel évi 100 ezer fontot, azaz nagyjából 40 millió forintot keresnek. Lazán kifizették szüleik 200 ezer fontos lakáshitelét, és testvéreik felsőoktatási tanulmányait is fizetik.

A teljes képhez tudni kell, hogy a videójáték-ipar a koronavírus legnagyobb nyertese. A teljes piac forgalma idén átlépi majd a 120 milliárd fontot, ami majdnem tíz százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Nagyjából 2,5 milliárdan játszanak rendszeresen mobil játékokkal. Az egyik legnépszerűbb gamer youtuber 90 éves. Az ikrek játékait 30-40 százalékkal többen töltik le, mint tavaly ilyenkor, videóikat pedig a tavalyi ötmillió után most tízmillióan nézik.

Ennyit arról, hogy videójátékokkal foglalkozni időpocsékolás.

Kiemelt kép: UniLad

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top