nlc.hu
Család

Drámaian csökkent a koraszülések száma a járvány alatt

Drámaian visszaesett a koraszülések száma, mióta járvány van

A visszaesés világszerte jelentős, az okokat egy nemzetközi kutatás igyekszik felderíteni.
KORIP és baba

A most útjára indult tudományos vizsgálat nem titkolt célja, hogy rátaláljon azokra az okokra, mely segíthet a koraszülések számának visszaszorításban. A nemzetközi összefogásból Magyarország is kiveszi a részét; a Melletted a helyem Egyesület és DR. Szabó Miklsó PhD, a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszéki Csoportjának vezetője révén.

Noha a koronavírus-járvány kitörése óta világszerte számos orvoscsoport észlelte a koraszülések számának jelentős visszaesését, az örömteli változás oka egyelőre teljesen ismeretlen. A témában az első tudományos publikációk az Ír Neonatológiai Társasághoz és egy dán kutatócsoporthoz kapcsolódnak.

Ezek szerint a Covid-19 vírus okozta karantén idején, ebben a két országban a 37. várandóssági hét alatti koraszülések száma 90 százalékkal esett vissza, és ezen belül az 1500 gramm alatti babák születési aránya 73 százalékkal csökkent. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a javuló számok hátterében a jobb levegőminőség, a csökkent anyai fertőzések, vagy általában a kevesebb stressz áll.

„Magyarországon jelenleg pilot vizsgálat zajlik – nyilatkozta a kutatásról Dr. Szabó Miklós, majd hozzátette, az egyelőre még nem hivatalos eredmények szerint nálunk nincs jelentős visszaesés a koraszülöttek számában. – Felmerül a kérdés, hogy vajon miben különböznek a járványügyi korlátozások és melyek lehetnek azok, amelyek ilyen jelentős hatást gyakorolnak a koraszülések számának csökkentésére.”

A szakember úgy véli, amennyiben azonosítani tudják azt az intézkedést, ami ennyire jelentősen csökkenteni tudta a koraszülések számát, az eszközt és lehetőséget adna arra, hogy a jövőben eredményesebben harcolhassanak a koraszülések ellen.

Olvass még többet a koraszülésről az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top