nlc.hu
Baba

Koraszülés visszaesése

Ez lehet az oka, hogy a járvány alatt alig volt koraszülés

A koraszülések a pandémia alatt szinte teljesen megszűntek. Orvosok vizsgálják a jelenség okát.

A koraszülést kiválthatják egyes betegségek is, de a nem jó minőségű spermiumokkal történő megtermékenyülés is ide vezethet, ám a legtöbb esetben a környezeti ártalmakat okolhatjuk a kialakulás miatt. Valószínű ez magyarázza, hogy a pandémia alatt kevesebb lett a koraszülések száma. A jelenséget először Írországban és Dániában vették észre, ahol két orvoscsoport egymástól függetlenül megvizsgálta saját régiójának vagy országának vonatkozó adatait.

Visszaesetta koraszülések száma a koronavírus alatt.

Visszaesett a koraszülések száma a koronavírus alatt. (Fotó: illusztráció, Unsplash)

Bár a koraszülések visszaesésének több oka is lehet, az egyik legvalószínűbb az, hogy a Covid miatti lezárások alatt az emberek kénytelenek voltak otthon maradni, a legtöbb kismama pedig szabadságra ment, minthogy a munkáját otthonról oldja meg, vagy bejárjon dolgozni. Így elmaradt a stressz, a tisztuló levegő miatt kevesebb lett a méreganyag, a várandós nőknek maradt idejük önmagukra, véli dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

A pandémia alatt szinte eltűntek a koraszülött babák, a számuk világszerte 90%-kal esett vissza – ahogyan azt a Nature magazinban is publikálták a kutatók. Vagyis a külső tényezőknek kimagaslóan nagy szerepe van a koraszülés létrejöttében, ezt pedig most már nem lehet figyelmen kívül hagyni

 – idézi a szakértőt a napidoktor.hu.

Még több cikk a Covid és a várandósság kapcsolatáról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top