nlc.hu
Család

Még bírják a krematóriumok a nagy terhelést

A temetésekre egyre többet kell várni, de a krematóriumaink bírják a megnövekedett terhelést

A koronavírus-járvány miatt november második felében nagyjából másfélszer annyian haltak meg, mint a tavalyi év azonos időszakában, de egyelőre a krematóriumok még bírják, viszont a temetésekre egyre többet kell várni.

November 9 és 15 között idén 3642-en hunytak el, míg tavaly ugyanebben az időszakban 2300-2400 elhalálozás volt, így érthető, hogy a szokásosnál jóval nagyobb nyomás alá kerültek a temetkezési vállalatok és a hamvasztóüzemek. Tóth Zoltán, a Magyar Krematóriumok Országos Szövetségének elnöke szerint az ország 17 krematóriuma annak ellenére is bírja a termelést, hogy az évek során a hamvasztás egyre népszerűbbé vált. A legnagyobb kihasználtság Borsod-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Zala- és Vas (ahol egyenesen megháromszorozódott az urnás temetések száma) megyére jellemző, de az ország egészére átlagosan elmondható, hogy 60-70 százalékos leterheltséggel működnek – írja az infostart.

Egyre népszerűbb a hamvasztás (fotó: Pixabay)

Egyre népszerűbb a hamvasztás (fotó: Pixabay)

Az urnás temetkezés Budapesten a legnépszerűbb, itt a családok 80 százalékban ezt a megoldást választják, míg az ország nyugati felében 40-45, a keleti felében pedig 30-35 százalékra volt tehető a járvány előtt a hamvasztások aránya. Azért választják egyre többen ezt a megoldást, mert jóval költséghetékonyabb a drága, koporsós temetésnél, körülbelül feleannyiból kihozható. A szertartásokra viszont kifejezetten sokat kell várni: a nagyobb városokban akár két hetet is kell várni. A lehetőségeket korlátozza, hogy csökkent a világos órák száma, így naponta 6-7 szabadtéri temetésnél többet nem tudnak tartani még a lerövidített búcsúbeszédekkel sem.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top