nlc.hu
Család

Januárban Magyarországon lehet a Pfizer vakcina

Januárra megérkezhet hazánkba a Pfizer vakcina

Legalábbis a matek szerint így jön ki. Technikailag belefér, a kérdés az engedélyeztetésen van.

Az Index utánajárt annak, hogy mikor kerülhet Magyarországra a Pfizer koronavírus-vakcinája. A gyártó és az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) kapott válaszok alapján azt írják, hogy biztosnak tűnik, hogy a cég BNT162b2 névre hallgató vakcinája már december végére megkapja a törzskönyvi engedélyt az EU-ban, és forgalomba lehet hozni. 

pfizer vakcina

Fotó: Profimedia

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinája jár a legközelebb ahhoz, hogy első koronavírus elleni oltóanyagként engedélyezzék az Európai Unióban. 200+100 millió adag vakcina szállítását tervezik az unió területére első körben. A Pfizer azt nem mondta el az Indexnek, hogy hazánk mennyi vakcinaadagot előlegezett le náluk, és ezt az operatív törzs és a külügyminisztérium sem árulta el. 

A Pfizer az engedélyeztetéstől számított három napon belül juttatja el vakcináját az országos oltóközpontokba. Az Index szerint egy gyors EMA-engedélyezés révén akár már december végén ott lehet a német háziorvosoknál az oltóanyag, hisz Németországban működik Pfizer-üzem. Onnan már napok alatt Magyarországra érkezhet a vakcina, hiszen ahogy Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) járványügyi főosztályvezetője szombaton a köztévének kifejtette, a magyar kormány felkészült az oltóanyagok szállítására, fogadására. A kormány már kijelölte az oltópontokat, és kész az oltási terv is. Csak a vakcina hiányzik. 

Mindeközben egyre szigorítanak Európában: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top