nlc.hu
Család

A 4 legnagyobb létszámú idősotthonban is megkezdődik a koronavírus-védőoltás

Ma megkezdődik az oltás a 4 legnagyobb idősotthonban

Az egészségügyi dolgozók oltása mellett fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak oltása is.
Megkezdődtek az idősotthonok oltálsa

Az oltási tervnek megfelelően az egészségügyi dolgozók oltása mellett fokozatosan megkezdődik az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak a vakcinázása is. Elsőként csütörtökön az ország négy legnagyobb létszámú idősotthonában kezdik meg az oltást:

  • a fővárosi Pesti úti idősotthonban
  • az újpalotai Olajág otthonban
  • illetve egy pécsi és egy miskolci idősotthonban

Az MTI azt írja, hogy a négy intézmény dolgozóinak és lakóinak többsége él a védőoltás lehetőségével az előzetes igényfelmérés szerint.

A négy intézményben összesen 447 fő dolgozó és 779 gondozott összesen 1226 személy jelentkezett az oltásra.

Az idősotthonok oltása kiemelten fontos

Mint tudjuk, a koronavírus-fertőzés különösen veszélyes az idősekre és a zárt közösségekre, emlékezzünk csak vissza, hogy a járvány első hullámában ez az idősotthon vált az egyik legnagyobb gócponttá, ahol az első hullámban 55 idős ember halt meg, 313 gondozott, és 26 dolgozó fertőződött meg.

A fővárosi Pesti úti idősotthonban több mint félezer idős ember, és kétszáz fölött van a dolgozók száma. 

Az újpalotai Olajág otthonban 160 fő a dolgozók száma és 376 gondozott él. A Baptista Szeretetszolgálat pécsi idősotthonában 237 fő a dolgozók száma és 480 idős ember él, a miskolci  Őszi Napsugár Otthonban 165 fő a dolgozók száma és 437 gondozott él.

Magyarországon milyen vakcinák érhetők el?

Az egyik, korábbi cikkünkben körbejártuk, milyen oltóanyagok kerülnek/kerültek mostanában forgalomban, és hogy ezek közül itthon melyekből válogathatunk.

Ebből kiderül, hogy Magyarország minden közös uniós európai projektben részt vesz, és 12 millió adag vakcinát lefoglalt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint ez a mennyiség három gyártó termékéből jön össze:

  • Az AstraZeneca Oxfordban kifejlesztendő vakcinájából Magyarország 6,5 millió darabot kötött le, ami 3 millió 270 ezer adagnak minősül, mivel két oltásra van szüksége egy embernek.
  • A Janssen Pharmaceutica amerikai vállalkozás harmadik engedélyezési fázisban lévő vakcinájából 4 millió 360 ezer adagot foglaltak le.
  • A Pfizer oltóanyagából 4 millió 439 ezer adagot kötöttek le.

Eddig mintegy 12 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg az első oltását. Legelőször azokat az egészségügyi dolgozókat oltották be, akik a sürgősségi, intenzív ellátásban, illetve közvetlenül a koronavírusos betegek ellátásában vesznek részt. Jelenleg a más területen, de szintén a kórházi ellátásban résztvevők oltása zajlik, és hétfőn közvetlenül azon intézményekbe is szállítanak oltóanyagot, ahol korábban jelentkeztek a vakcinára. Ennek célja, hogy a munkatársaknak még az oltópontig se kelljen elmenniük, hanem helyben, a munkahelyükön juthassanak hozzá a védőoltáshoz, tette hozzá.

(MTI)

Kiemelt kép: Koronavírus.gov

Még több hír a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top