nlc.hu
Család
Mennyire hasonlítanak egymásra az egypetéjű ikrek?

Kiderült: az egypetéjű ikrek sem tökéletes másai egymásnak

Egy új kutatás szerint hiába tűnnek egy ikerpár tagjai egymás klónjainak, apró eltérések lehetnek a genetikai kódjukban.

Az Izlandi Egyetem és a deCODe nevű cég genetikusai 387 egypetéjű ikerpár, valamint szüleik, gyerekeik és házastársaik DNS-ét vizsgálták meg. Ennek eredményeként olyan korai mutációkat találtak, amelyek megkülönböztetik az ikerpárok tagjait, írja az MTI.

Egy egypetéjű ikerpárnál átlagosan 5,2 ilyen korai genetikai eltérés alakul ki a kutatók szerint, de az ikerpárok mintegy 15 százalékánál több genetikai eltérés is megtalálható, néhányuknál akár 100 is. Ezek az eltérések az ikrek genetikai kódjának csak nagyon kis részét jelentik, mégis képesek befolyásolni azt, hogy egyik iker magasabbra nő, vagy hogy egyiküknél nagyobb lesz bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázata.

Kari Stefansson, a Nature Genetics című tudományos lapban csütörtökön megjelent tanulmány társszerzője elmondta, olyan ikerpárokat is találtak, akiknél egy mutáció az egyik testvér testének minden sejtjében megtalálható volt, a másik testvér testében azonban egyáltalán nem, és olyan mutációkat is találtak, amelyek még azelőtt alakultak ki, hogy az embrió kettéhasadt volna.

Korábbi tanulmányok is azonosítottak néhány genetikai eltérést az egypetéjű ikerpárok tagjai között, de sok kutató úgy vélte eddig, hogy az egypetéjű ikerpárok tagjai közötti fizikai eltérések többnyire környezeti tényezőkre, például a táplálkozásra vagy az életmódra vezethetők vissza.

Nancy Segal, a Kaliforniai Egyetem pszichológusa, a vizsgálatban részt vevő szakértő szerint a kutatás „arra fogja kényszeríteni a tudósokat, hogy finomítsák a genetikai és a környezet hatásáról kialakult gondolkodást”.

Az ikrek nagyon hasonlítanak, de ez sem tökéletes azonosság

– tette hozzá.

Ikrek

Fotó: Pixabay

Még több cikk ikrekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top