nlc.hu
Család
A születések korlátozása Egyiptomban

Túl sokan születnek, veszélyben Egyiptom

Kettő elég – üzeni a családoknak az egyiptomi állam.

Népességének gyors növekedése miatt a születések számának visszafogására törekszik Egyiptom – írta hétfőn a dpa német hírügynökség, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök minapi állásfoglalását felidézve. Az arab világ legnépesebb országának jelenleg 101,5 millió lakója van, és népessége az előrejelzések szerint 2050-re meghaladhatja a 153 milliót. Szakértők a népességrobbanás következtében veszélyeztetettnek látják az észak-afrikai ország ivóvízellátását és az infrastruktúra-hálózatot, különösen Kairó térségében, ahol már mintegy húszmillió ember él.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi a múlt héten tartott beszédében nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte a népesség alakulását. Mint mondta, a népszaporulatot az állami erőforrásokhoz kell igazítani, és a jelenlegi évi 2,4 millióról le kellene fékezni évi 400 ezerre. Szíszi úgy fogalmazott, hogy családonként több mint két gyerek már nagy gondot jelent. A kairói vezetés már 2018 nyarán elindította a születési rátát visszafogni hivatott kampányát Kettő elég néven. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az egyiptomi lakosság 98 százaléka a sivatagos állam területének mindössze 3 százalékán él, vagyis a Nílus partjain, illetve a Nílus deltájában Kairótól északra. 

Kairói gyerekek

Forrás: Getty Images

A földművesek szenvednek attól, hogy a települések kiszélesedése miatt egyre kevesebb termőföld áll rendelkezésre. Emellett a vízhiány is egyre nagyobb gondot okoz, és súlyosbítja a helyzetet az Etiópiában épülő duzzasztógát, illetve a talajvíz szikesedése és szennyeződése a műtrágyák és rovarirtó szerek miatt. Az iszlám hitűek által nagy becsben tartott kairói Dár al-Ifta – azaz az iszlám joggyakorlat háza – megállapította, hogy az addigi vélekedésekkel ellentétben a születésszabályozás összeegyeztethető az iszlám hittel.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top