nlc.hu
Család

A Föld szinte minden országában tisztább lett a levegő

A világ szinte minden országában javult a levegő minősége a járvány miatt

Kérészéletű lehet a javulás, a korlátozások feloldása után.

A 2019-es évhez képest a bolygó nagyvárosainak 65 százalékában jelentősen javult a levegő minősége a 2020-as koronavírus-járvány hatására – írja a CNN, egy friss kutatásra hivatkozva.
Az IQAir által készített 2020 World Air Quality Report eredményei szerint az emberi működés – ipar, közlekedés – visszaesése miatt tisztult a levegő a vizsgált országok 84 százalékában.

„A Covid-19 új megvilágításba helyezte a légszennyezés kérdését – írják a tanulmányban. – A járványügyi korlátozások hatására tisztuló levegő ugyanis azt jelenti, hogy gyors összefogással lehetséges javítani a levegő minőségét.”

Az IQAir kutatói 106 ország levegőmintáit vizsgálták, különös tekintettel a 2,5 mikron méretű (PM 2,5) levegőben lebegő részecskékre, amelyek komoly egészségkárosodást tudnak okozni.
A legjelentősebb javulást három távol-keleti nagyvárosban, Szingapúrban, Pekingben és Bangkokban észlelték. A kutatók azonban rámutattak, ez csak átmeneti javulás, a járványügyi korlátozások feloldásával ugyanis várhatóan hamar megugrik majd a légszennyezés mértéke.

A világ legtöbb országában tisztult a levegő

A koronavírus-járványt követően a légszennyezés mértéke hamar vissza fog állni a korábbi szintre (Fotó: Getty Images)

A legszennyezettebb térségnek Dél-, és Kelet-Ázsia számít: a világ 50 legszennyezettebb levegőjű városából 49 Bangladesben, Kínában, Indiában és Pakisztában található. Kínai a legszennyezettebb levegőjű város, Hotan, amely tavaly bizonyult ebből a szempontból világelsőnek: köbméterenként 110,2 mikrogramm volt a PM2.5 részecskék mennyisége az itteni mintákban, ez 11-szer magasabb az Egészségügyi Világszervezet, a WHO éves ajánlásánál. A legrosszabb időszakban azonban ez az érték elérte a 264,4-et is.

A légszennyezéshez nem csak a közlekedés és az ipari termelés járul hozzá: a jelentés szerint az emberi eredetű talajerózió és a klímaváltozás miatt súlyosabbak az aszályok, amelyek hatására gyakoribbak a homokviharok. A homokviharok pedig súlyosbítják a légszennyezést is az érintett területeken.

Sajnos, nem örülhetünk a légszennyezés mérséklődésének, 2020-ban ugyanis olyan „szélsőséges légszennyezési események” történtek, mint például az ausztrál erdőtüzek, amelyek semlegesítették a korlátozások miatt tisztuló levegő hatását.

További cikkeink a környezetvédelemmel kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top