nlc.hu
Család

AstraZenecás haláleset Hollandiában

Újabb AstraZenecás halálesetet vizsgálnak, most Hollandiában függesztették fel az oltást

Hollandiában eddig mintegy 400 ezer embert oltottak be az AstraZeneca-vakcinával. 

Hollandiában pénteken felfüggesztették a 60 évesnél fiatalabbak beoltását a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával, miután egy, a szerrel immunizált nő elhunyt vérrögképződés következtében. A holland egészségügyi minisztérium a döntést azt követően hozta meg, hogy egyeztettek a gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottsággal (Lareb) és az egészségügyi hatóságokkal.

oltás

Az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyag (Fotó: MTI / Varga György)

Az AstraZeneca-vakcinával beoltott 5 személynél súlyos trombózis lépett fel alacsony vérlemezkeszámmal. Közülük egy nő elhunyt. A bizottság szerint a vérrögképződés az oltást követően 7-10 nappal lépett fel.

„25 és 65 év közötti nőkről van szó. Három páciensnek kiterjedt tüdőembóliája volt. Egy elhunyt, egy másiknak pedig agyvérzése volt” – ismertette a Lareb. Hozzátette, hogy ezek a jelentések hasonlóak azokhoz, mint amelyek Európa más országaiban korábban láttak napvilágot.

A hatósági döntés következtében mintegy tízezer oltási időpontot kellett törölni. Eddig Hollandiában mintegy 400 ezer embert oltottak be az AstraZeneca-vakcinával. 

Németországban csütörtökön függesztették fel a 60 évesnél fiatalabbak immunizálását a szerrel.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerdán közölte, hogy a vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetébe.

(MTI)

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top