nlc.hu
Család

A Favipiravir májkárosító mellékhatása

Pozitív teszt sem kell a Favipiravir felírásához, de a szernek káros hatása is lehet

Egyre több koronavírusos betegnek adják a Favipiravirt. Egy szakorvos szerint azonban eltérően hat a páciensekre.
Favipiravir

Már bármelyik orvos, aki a járványellátásban dolgozik, felírhatja a Favipiravirt, ehhez és a szedéséhez pozitív PCR-teszt sem kell. A gyógyszert a koronavírus-fertőzés első napjaiban érdemes szedni, de az RTL Híradónak nyilatkozó Késmárky András háziorvos és sürgősségi szakorvos szerint nagyon fontos lenne, hogy a felíró orvos folyamatosan ellenőrizze a beteg vérképét, mert a Favipiravirnak akár májkárosító mellékhatása is lehet, ezért nem adható mindenkinek.

Eltérő lehet a hatásfoka a gyógyszer szedésénél valakinél, jelentősen csökkenti a panaszokat, valakinél pedig egyáltalán nem fogja csökkenteni a panaszokat, valakinél pedig a mellékhatások miatt abba kell hagyni a gyógyszernek a szedését” – mondta el Késmárky doktor. 

Nemcsak a gyógyszer szedését követően, hanem megelőzően is nagyon jó lenne, ha tudnánk a betegnek az aktuális státuszát. Itt konkrétan egy egyszerű vérvételről beszélünk, ahol májenzim-szintet és vesefunkciót, vérképet, fehérvérsejt-számot, illetve vérlemezke-számot láthassuk és ennek alapján elönthessük, hogy a gyógyszert elkezdjük-e a betegnél vagy sem” – hangsúlyozta a szakorvos.

A Favipiravirhoz egyébként a betegnek alá is kell írnia egy beleegyező nyilatkozatot, amely szerint tudja, hogy milyen következményekkel járhat a gyógyszer szedése.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/EPA/Divjakant Szolanki 

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top