nlc.hu
Aktuális

Az EMA közleménye az AstraZeneca vakcinájáról

Újabb közleményt adott ki az EMA az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban

Az uniós gyógyszer-felügyeleti hatósága szerint továbbra sem bizonyított a vakcina és a vérrögképződés közötti összefüggés.
AstraZeneca

A vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán.

Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatósága kiemelte: továbbra sem bizonyított a vakcina és a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek közötti összefüggés. Mivel azonban lehetséges, a vakcina esetleges mellékhatásainak elemzése folytatódik. 

Az EMA szerint azonban a védőoltás előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. 

Hasonlóan nyilatkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, ők is folytatják az AstraZeneca vakcinája biztonságosságának monitorozását. A testület biztonságosnak tartja a védőoltást, amelynek előny-kockázat profilja „hangsúlyosan a használata mellett szól” – közölte a WHO szerdán Genfben.

Bár nem kapcsolódik a vakcina mellékhatásaihoz, a napokban átnevezték az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcináját. Az AstraZeneca neve mostantól Vaxzevria.

(Kiemelt kép: Clara Margais/picture alliance via Getty Images)

(MTI)

Korábbi hírek az AstraZeneca oltásáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top