nlc.hu
Család

Most még veszélyesebb a kifújt cigifüst

Covid-veszély: 4 méterre is elszáll a kifújt cigifüst

Most, a jelenlegi járványidőszakban még inkább veszélyeztetik a környezetükben élőket az utcán dohányzók.
cigifüst

Miközben a koronavírus-világjárvány idején minden felelős egészségügyi szakember a maszkviselés fontosságát hangsúlyozza, a dohányosoknak mégis mintha felmentésük lenne: nyakra vagy homlokra tolt maszkkal fújják a füstöt a járókelőkre a közterületeken – hívja fel a figyelmet az Index.

A portálnak nyilatkozó tüdőgyógyász, Dr. Fényes Márta arra figyelmeztet, hogy utcán dohányzók által kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti. 

Dr. Várdi Katalin, az InspiroMed légzésközpont főorvosa úgy véli, hogy a dohányosoknak most, a járvány idején változtatniuk kell a korábbi szokásaikon: nem kellene dohányozni az utcán, már csak azért sem, mert a hagyományos légzéshez képest cigarettázáskor a kifújt füst – és esetleg abban a vírus – mélyebbről jön a tüdőből, és nagyobb területen szóródik. 

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top