nlc.hu
Család

Oltáshatékonysági vizsgálat Budapesten

Megvizsgálták az oltottak védettségét a fővárosi intézményekben, megnyugtató lett az eredmény

A beoltottak 1 százalékánál nem volt kimutatható antitest a fővárosi intézményekben végzett vizsgálat szerint.
Koronavírus-teszt laboratórium

A Fővárosi Önkormányzat megvizsgáltatta a legveszélyeztetettebb fővárosi intézmények lakóit és dolgozóit, van-e védettségük két oltás után – számolt be Karácsony Gergely a Facebookon.

A főpolgármester azt írta: a fővárosi fenntartású idősotthonokban 2877 ellátott és 1588 munkatárs, míg a hajléktalanellátásban 1172 ellátott és 427 dolgozó vette fel az oltást. Közülük véletlenszerűen választották ki azt a 992 főt, aki már mindkét oltását megkapta.

Összesen 1 százalékban, vagyis 11 esetben nem volt kimutatható antitest.

A főpolgármester megjegyzi, hogy ez nem azt jelenti, hogy ők ne lennének védettek, csak az antitest a vérükben nem haladta meg a határértéket, az 50 U/mL-t (egység mililiterenként).

Karácsony Gergely hozzátette: a vizsgálat célja az volt, hogy megnézzék, kialakult-e a nyájimmunitás azokban az intézményekben, amelyek fokozottan ki vannak téve a járványnak. Mint írja, a nem védett személyekre továbbra is figyelniük kell, azonban ők annyira kevesen vannak, hogy már nem alakulhat ki járványgóc, tehát a bentlakók és a dolgozók is biztonságban vannak.

Bár a főpolgármester ezt nem említette, a vizsgált fővárosi intézményekben csak Pfizer- és Moderna-vakcinával oltottak.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP)

További cikkek az ellenanyag-vizsgálatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top