nlc.hu
Egészség

Tolonganak az antitest vizsgálatért a laboroknál

Felpörögtek a laborok: rengeteg magyar vizsgáltatná meg a Covid-elleni védettsége szintjét

Villámsebességgel lett rendkívül népszerű az a laborvizsgálat Magyarországon, amivel az emberek megmérhetik a szervezetükben a védőoltás hatására keletkező ellenanyag-szintjét. A jövő hétnél előbb már nem is lehet kapni szabad időpontot.

Az elmúlt hetekben nagyon felpörgött a koronavírussal szembeni védettségi szint vizsgálata a hazai laborokban. Ennek az okai közé tartozik, hogy az is kaphat védettségi igazolványt, aki nem kapott koronavírus elleni vakcinát, és nem is regisztrálták fertőzöttként, de bizonyítani tudja, hogy ő is átesett a fertőzésen. A bizonyítás egyetlen módja pedig a szervezetében létrejövő ellenanyagok kimutatása. Azonban ennél is sokkal jobban felpörgette a laborvizsgálatok népszerűségét az a napokban napvilágot látott hír, miszerint a kínai Sinopharm vakcina nem biztos, hogy kellő mértékben beindítja a szervezet védettségét a koronavírus ellen. Mivel Magyarországon rengetegen kaptak a kínai oltásból, sokan közülük szeretnék leteszteltetni, hogy ez mennyit ért – írja a novekedes.hu.

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az antitest-vizsgálatok értelmét több szakember is vitatja. Szlávik János szerint például azért feleslegesek, mert a szervezet nagyon sokféle és sokszintű immunválaszt tud adni, amiből az antitestek száma csupán az egyik mérhető szint, és egyáltalán nem biztos, hogy akinél ez kevés, az nem számít védettnek. Hasonlóan vélekedik Jakab Ferenc virológus is. Barcs István, a Semmelweis Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője sem tagadja ugyan, hogy lehet védettsége annak, akinél az antitestek nem mutathatók ki, jelenleg kizárólag ez számít mérhetőnek, úgyhogy ezt kell mérni annak, aki információkat szeretne szerezni a védettségéről. Barcs István szerint nemcsak a gyógyszerekre, hanem az oltóanyagokra is különbözően reagálunk, ezért is van értelme a laborvizsgálatoknak. Szerinte minden oltóanyag esetében előfordul, hogy egyes beoltottakból nem váltanak ki immunválaszt, de a többségnél igen, így most az a legfontosabb, hogy minél többen beoltassák magukat. A testünkben lévő ellenanyagok tesztelésével legalább annyit érdemes várni, míg a második dózis oltásunk után eltelik két hét, mivel az oltások addigra érik el a maximális hatásfokukat. Egyelőre arra vonatkozó válasz nincs, hogy mit tegyen az, akit beoltottak, mégis azt az eredményt kapja, hogy a szervezete nem termel elég antitestet: jelen pillanatban nem tudni, hogy kaphat-e esetleg egy harmadik dózist a vakcinából, vagy beoltják-e más típusú vakcinával. A Covid-fertőzést követő ellenanyag-szintmérés jelenleg a laborokban hatósági áras: 11 ezer forintba kerül. A patikákban is kapható gyorstesztek alkalmazását a szakemberek nem ajánlják, mert kevésbé megbízható eredményeket mutatnak.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top