nlc.hu
Család

Pandémia: sok középkorú is meghalt

A koronavírus-járvány a középkorúakat is tizedelte nálunk

Ez derült ki Vitrai József, népegészségügyi szakértő elemzéséből.
Rengeteg brit orvos tervezi a pályaelhagyást

A Népszavának elemezte a pandémia második és harmadik hullámának halálozási arányait Vitrai József, népegészségügyi szakértő.  A szakember szerint a fiatalabbak között arányaiban kiugróan nagy volt a járványhoz köthető többlethalálozás, amely megközelítette a 16 ezret (15872). Vitrai elemzéséből kiderül, hogy:

  • A 65-74 évesek körében 18 százalékkal haltak meg többen, mint a Covid-19 előtti években.
  • Meglepően magas, 11 százalékos volt a többlethalálozás a 35-44 éves korosztályban is. Vagyis nem lehet azt mondani, hogy jobbára azok mentek el, akiknek életkilátásai eleve rosszak voltak.
  • A hivatalos mintegy 27 ezres halálozási adat megközelítőleg kétharmada írható a járvány számlájára. A többi esetben – tette hozzá – várhatóan a kimutatott fertőzés nélkül is meghalt volna a beteg.
  • Az adatokból jól látszik, hogy a többlethalálozás szempontjából van különbség a nemek és a korcsoportok között is. Kiderült, hogy azok a férfiak, akik megélték a 70. életévüket, ellenállóbbak voltak a vírussal szemben és egészségesebbek, mint az ugyanilyen korú nők.

Egy másik szakértő pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy rengeteg áldozata lehet a koronavírusos betegeken kívül is a járványnak. „Nincsenek karbantartva a krónikus betegségek, sok vizsgálat, szűrés elmaradt.” Emiatt a kamara alelnöke 5-10 év múlva számít rosszabb halálozási adatokra. Lénárd Rita, a kardiológusok szövetsége is arról beszél, hogy infarktussal is ötödével kevesebben mentek kórházba, enyhébb esetekben, vagy csak napokkal később, pedig az ellátás a Covid óta működik.

(Fotó: Unsplash)

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top