nlc.hu
Család

51 évesen szülte első gyermekét a nő

51 évesen szülte meg első gyermekét az anya, unokahúga volt a petesejt-donor

Bár az orvosok csak 5 százalék esélyt adtak arra, hogy a nő képes lesz kihordani egy gyermeket, 51 évesen végül anyává vált.

Az amerikai Jake Leiske és Chris Willis még 1988-ban kezdtek randizni, ám akkor elváltak útjaik. A nő egy másik férfihoz ment feleségül, akitől gyermeket is szeretett volna, ám nem sikerült teherbe esnie. A harmincas évei közepén egy termékenységi specialistát is felkeresett, ám a kezelés sem tudta hozzásegíteni a vágyott anyasághoz. 2014-ben a házassága tönkrement, ezután találkozott újra fiatalkori szerelmével, Chrissel, akivel úgy döntöttek, megpróbálkoznak a családalapítással. Jake azonban ekkoriban már 47 éves volt. A pár először arra gondolt, hogy béranya segítségét veszik igénybe, ám meggondolták magukat, amikor kiderült: elképzelhető, hogy Jake is kihordhatja a babát.

Egy New York-i termékenységi klinikán azt mondták nekik: 5 százalék esély van arra, hogy a nő gyermeket szülhet. Végül találtak egy szakembert, aki a nyugati és a keleti orvoslás módszereit ötvözve segíti a gyermekre vágyó párokat. Jake és Chris is elkezdtek akupunktúrás kezelésekre járni, illetve kínai gyógyteákat fogyasztani. Mindemellett nekiláttak a petesejt-donor keresésének is. Először egy adatbázisban próbálkoztak, ám Jake gyakorlatilag a saját „klónját” próbálta megtalálni. Végül úgy döntöttek, hogy idegen donor helyett inkább egy rokonukat vonják be a folyamatba. Jake mindig is szoros kapcsolatban állt az unokahúgával, Savanah-val, ezért végül őt kérte fel donornak, aki, miután a szüleivel is megbeszélte a dolgot, boldogan mondott igent. 

„Imádom az összes tulajdonságát. Gyönyörű, kedves, vicces, okos, sportos és nagyon egészséges” – méltatta Jake Savanah-t.

Jake Leiske Willis és Savanah Lieske

Jake Leiske Willis (balra) és Savanah Lieske a kis Avalonnal (Fotók: SWNS/Profimedia)

Jake, Chris és Savanah hosszú időn keresztül közösen küzdöttek a születendő babáért. Az első mesterséges megtermékenyítés sikertelennek bizonyult, másodszorra azonban már megtörtént a beágyazódás, ám végül Jake elvetélt. Ezután még újabb három sikertelen próbálkozás következett. „Elkezded feltenni magadnak kérdést: tényleg ezt kell tennünk? De Chris és én hittünk benne” – idézte fel a fájdalmas időszakot a nő.

2016-ban aztán, a hatodik beavatkozás alkalmával Jake teherbe esett és sikerült kihordania a gyermekét. A kis Avalont 2017. január 25-én császármetszéssel segítették a világra. „A legbékésebb szülésélmény volt, amit csak el tudtam képzelni.Tökéletes volt. Három nappal később haza is jöhetett velünk.”

Bár az orvosok figyelmeztették az akkor 51 éves kismamát, hogy az ő korában nem fogja tudni szoptatni a csöppséget, végül nem lett igazuk, ugyanis Jake egyéves koráig szoptatta a gyermekét. Azt mondja, az anyaság új dimenziót nyitott az életében és hálás azért, hogy így alakult a sorsa. Ugyanakkor továbbra is úgy véli, hogy azok az emberek is teljes életet élhetnek, akik más utat választanak. Az idősebb korban szülő anyákkal kapcsolatos megbélyegzést pedig mindig is igyekezett figyelmen kívül hagyni.

Avalon ma már 4 éves, gyönyörű és egészséges kislány. Savanah pedig úgy érzi, az, hogy petesejtet adományozott a nagynénjének, a legmenőbb dolog, amit valaha is tett. Hozzátette, annak is nagyon örülne, ha felhasználnák a még megmaradt, utolsó lefagyasztott embriót is, és Avalonnak kistestvére születne. Chris és Jake is ezt szeretnék, és terveik szerint a pandémia után bele is vágnak a dologba, ám ezúttal a babát egy béranya fogja kihordani. 

via

Szülés 50 felett

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top