nlc.hu
Család

Legidősebb anyák

5 nő, aki közel a hetvenhez szült gyermeket

Van köztük, aki mintegy fél évszázadot várt a gyermekáldásra, de olyan is, aki fiú örökös hiányában vágott bele újra a gyermekvállalásba, bőven nagymamakorban.

Erramatti Mangayamma

A 74 éves Erramatti Mangayamma tavaly szeptemberben egészséges ikerpárnak adott életet. Az indiai Ándhra Prades államban élő asszony ezzel a világ legidősebben szült nője lett. Mandayamma, aki 30 évvel ezelőtt esett át a menopauzán, mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe. Az eljárás költségeit nagyrészt a Guntur városában található termékenységi klinika állta, mivel úgy vélték, történelmi jelentőségű eredmény lehet, ha az idős nőnek sikerül teherbe esnie. A nő terhessége 9 hónapját végig kórházban töltötte. Férjével 57 évet vártak a gyermekáldásra.

Erramatti Mangayamma és férje

Erramatti Mangayamma és férje (Fotó: Profimedia)

Daljinder Kaur

Az indiai Daljinder Kaur 2016 áprilisában 72 éves volt, amikor világra hozta kisfiát, Armaant. A csöppség születését két évnyi lombikbébi-kezelés előzte meg, melyhez állítólag z asszony saját petesejtjeit és 79 éves férje, Singh Gill spermiumát használták fel. A baba neve hindi nyelven kívánságot jelent. A házaspár kívánsága öt évtized után teljesült. Az asszony később bevallotta, hogy nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz dolog az anyaság, ám így sem bánta meg, hogy gyermeket vállalt.

Singh Gill és felesége, Daljinder Kaur az újszülött Armaannal

Singh Gill és felesége, Daljinder Kaur az újszülött Armaannal (Fotó: Profimedia)

Rajo Devi Lohan

Rajo Devi Lohan 2008-ban, 70 évesen szülte meg első gyermekét, Naveent. A szintén indiai nő mesterséges megtermékenyítéssel esett teherbe, a kezelésekbe azonban kis híján belehalt. Egy 2013-ban készült interjúban a nő úgy nyilatkozott, a lánya erősebbé tette őt és ő az egyetlen oka, hogy még nem halt meg.

Rajo Devi Lohan

Rajo Devi Lohan és lánya, Naveen (Fotó: Profimedia)

Omkari Panwar

2008-ban egy másik 70 éves kismama is szült Indiában. Omkari Panwar fiú-lány ikerpárt hozott a világra, és nem ez volt az első szülése, férjével ugyanis volt már két felnőtt lányuk, azonban egy fiút is szerettek volna. Férje épp ezért eladta az összes bivalyát, a földjükre jelzálogot, valamint hitelt vettek fel, illetve a megtakarításaikat is a lombikprogramra költötték. Azt mondták, megérte, ugyanis lett fiú örökösük, akire apja ráhagyhatja a földet.

Margaret Adenuga

A nigériai Margaret Adenuga idén áprilisban, 68 évesen adott életet ikreinek. Férjével, Noah-van 1974 óta házasok, azóta szerettek volna gyermeket és soha nem adták fel a próbálkozást. Három sikertelen lombikprogram után a negyedik sikeresnek bizonyult. Az asszony terhessége és maga a szülés is komplikációmentesen zajlott. 

Anyaság 50 felett

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top