nlc.hu
Család

Védettség koronavírus után

8 hónapot jósolnak az antitesteknek az olaszok

Egy olasz kutatás szerint a szervezet által a koronavírus elleni védekezéskor termelt antitestek a Covid-19 betegek vérében legalább nyolc hónapig megmaradtak a fertőzést követően, és kulcsfontosságú szerepük van a fertőzés elleni küzdelemben is.

Sokakat foglalkoztat, hogy egy, koronavírus-fertőzésen átesett ember meddig lesz védett a betegség után. Számukra is jelentős lehet a milánói Szent Rafael Kórház kutatóinak közleménye, miszerint

az antitestek a betegség súlyosságától, a betegek korától vagy más betegségek meglététől függetlenül nyolc hónapon át megmaradtak a betegekben.

A semlegesítő antitestek olyan ellenanyagok, amelyek a vírus (vagy más kórokozók) sejtjét bénítják meg, semlegesítik a hatásukat és blokkolják a fertőzést. Jelenlétük a Covid-19-betegség kezdeti szakaszában kulcsfontosságú a kór sikeres leküzdése szempontjából.

Koronavírus-vakcina

Az oltás mellett az antitestekben is bízhatunk (Fotó: MTI / Balázs Attila)

   
Az olasz közegészségügyi intézet (ISS) kutatói 162 koronavírusos tünettel rendelkező beteg esetét tanulmányozták, akiket a járvány tavalyi első hulláma idején a kórház intenzív osztályán kezeltek.
    

A vérmintákat 2020 márciusában és áprilisában vették le, majd novemberben ismételten vért vettek a betegséget túlélt páciensektől. A vizsgált esetek közül a kórban az adatok szerint huszonkilenc beteg hunyt el.

„A koronavírust semlegesítő antitestek jelenléte – bár idővel csökkent –, az adott időszak alatt állandó volt, és nyolc hónappal a betegség diagnosztizálása után mindössze három beteg volt, akiknek az antitest-tesztje nem lett pozitív” – áll a kórháznak az ISS-sel közösen kiadott közleményben.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány annak a jelentőségét is hangsúlyozta, hogy a koronavírusból lábadozók vérben antitestek képződnek. „Azoknál, akiknél nem fejlődtek ki antitestek a fertőzés első tizenöt napja alatt, nagyobb volt a kockázata a Covid-19 súlyosabb formái kialakulásának” – olvasható a közleményben.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top