nlc.hu
Család

Oltás szülői beleegyezés nélkül Svájcban

Szülői beleeegyezés nélkül dönthetnek a 12 éves svájci gyerekek, hogy oltatnak-e

A svájci egészségügyi miniszter indoklása szerint a 12 éves kortól a gyerekek képesek felelősen megítélni a helyzetet, ezért az oltásokkal kapcsolatban maguk dönthetnek, feltéve, hogy mentálisan egészségesek.

Svájc jelentette be, hogy július közepétől engedélyezik a 12-16 éves gyerekek beoltását is, ráadásul szülői beleegyezésre sem lesz szükség az oltáshoz – írja a Local nyomán a 24.hu.

Gyerekek oltása Svájcban

Bukarest, 2021. június 2. Alexandra, egy román lány megkapja az új koronavírus elleni oltásának első adagját Valeriu Gheorghita katonaorvostól, az oltási kampány koordinátorától a gyermekek oltóközpontjában, a bukaresti Gyermekek Világa Parkban 2021. június 2-án. Romániában ezen a napon kezdődött meg a 12 évesnél nagyobb gyermekek oltása a koronavírus ellen (Fotó: MTI / EPA / Robert Ghement)

Alain Berset svájci egészségügyi miniszter indoklása szerint a 12 éves kortól a gyerekek képesek felelősen megítélni a helyzetet, ezért az oltásokkal kapcsolatban maguk dönthetnek, feltéve, hogy mentálisan egészségesek. A szülők vagy a törvényes gondviselők így csak abban az esetben szólhatnak bele, hogy gyermekük megkapja-e az oltást, ha a gyerek cselekvőképtelen, vagy valamilyen más okból nem tudja meghozni a döntést.

Svájcban a megfelelő közösségi immunitás eléréséhez elengedhetetlennek tartják a gyerekek beoltását, amelyet egyelőre csak a Pfizer vakcinájával végeznek majd. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az oltások a gyermekek és serdülők számára is mielőbb elérhetőek legyenek” – jelentette ki Anne Lévy, a Szövetségi Közegészségügyi Hivatal igazgatója.

Az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte a Pfizer vakcináját a 12-15 éves korcsoportban, és többek között Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Észtország és Litvánia is bejelentette, hogy rövidesen elkezdi a gyerekek oltását.

Koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top