nlc.hu
Család

Duda Ernő a koronavírus-járványról

Duda Ernő: egy-két hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet

A virológus arról is beszélt, hogy kinek ajánlott erősen a harmadik oltás.

„Ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor. Az a helyzet, hogy ez egy exponenciális görbe, 1-2 hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, de reméljük, hogy ez nem történik meg” – nyilatkozta a Pénzcentrumnak Duda Ernő virológus.

Hozzátette, szerinte nem rossz ötlet, hogy szeptember első napjaiban oltást szerveznek az iskolákba, de szerinte jobb lett volna, ha ez egy kicsivel hamarabb történik meg, hogy a gyerekek már védetten mehessenek iskolába. „Az ő átoltottságuk fontosabb, mint a többi csoporté. Gondoljunk csak bele: a nyugdíjas egy év alatt nem találkozik annyi emberrel, mint egy középiskolás egy átlagos iskolai héten” – jegyezte meg.

Ami az iskolai maszkviselést illeti, szerinte erre a tanórákon nincs szükség, a szünetekben és tanítás után viszont hasznos lenne. „Az egyetlen dolog, amit tudok javasolni az az, hogy ameddig az időjárás engedi, addig tartsák nyitva az összes ablakot az iskolákban. Így a zárt jelleget egy kicsit meg tudjuk szüntetni, ha nem áll a levegő, kevésbé terjed a vírus” – mondta. 

Duda Ernő beszélt a harmadik oltásról is, szerinte ezt legelsőként azoknak kellene megkapni, akiknél nem alakult ki megfelelő védettség, illetve akikre egészségügyi állapotuk miatt nagyobb veszélyt jelenthet a koronavírus. Szerinte aki bizonytalan abban, hogy az oltásokat követően megfelelően védett-e, az méresse meg az ellenanyagszintet. „Akármit mondanak a miniszterek, az a világ tudósai által elismert dolog, hogy minél magasabb valakinek a keringő ellenanyagszintje, annál védettebb a vírussal szemben. Ha valaki ezt megméreti, akkor következtethet arra, hogy indokolt-e neki a harmadik oltás. Ha magas, akkor semmi ok nincs arra, hogy most beoltassa magát.”

koronavírus elleni vakcina

Takács Ibolya nővér előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik adagját a Kanizsai Dorottya Kórházban 2021. augusztus 13-án (Fotó: MTI / Varga György)

Hírek a koronavírus-járványról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top