nlc.hu
Család

Gyerekeknek felírt kedélyjavító Angliában

Rekordot döntött az angol gyerekeknek felírt antidepresszáns mennyisége

A szakértők szerint a közösségi médiahasználat is hozzájárulhat a fiatalok rossz mentális egészségéhez.
Szomorú gyerek

Rekordszámú antidepresszánst írtak fel tavaly az 5–16 éves gyerekeknek a háziorvosok Angliában – írja a The Sun.

A egészségügyi szolgálat adatai szerint 2020-ban csaknem 232 ezer esetben írtak receptet antidepresszánsokról, ami tízezerrel több, mint egy évvel korábban. Az esetek 90 százalékában 11 évesnél idősebbeknek írták fel a kedélyjavító készítményeket, de az 5–11 éves korosztályban is 20 százalékos volt a növekedés.

Catherine Knibbs gyermekpszichoterapeuta szerint az antidepresszánsok használata egyre gyakoribbá válik a gyerekek körében. A szakember praxisában megforduló gyerekek leginkább családi problémákról, iskolai nyomásról, nemi- és szexuális identitásról, valamint a testképpel kapcsolatos problémákról számolnak be. Ezek egy része pedig annak tudható be, hogy nagyon sok időt töltenek azzal, hogy másokhoz hasonlítják magukat az interneten.

Chris Martin, a The Mix nevű ifjúsági jótékonysági szervezet munkatársa is egyetértett az utóbbival, szerinte ma már nyilvánvaló, hogy a közösségi médiahasználat hozzájárulhat a rossz mentális egészséghez.

A hivatalos adatok szerint az utóbbi öt évben 22 százalékkal emelkedett a gyerekeknek felírt kedélyjavítók mennyisége Angliában. 

(Kiemelt kép: Pexels/cottonbro)

Aggasztó a helyzet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top