nlc.hu
Család

Extrém leterheltség a gyermekorvosi rendelőkön

Extrém leterheltséggel dolgoznak a gyermekorvosi rendelők az iskolakezdés óta

Alighogy elkezdődött az iskola, elképesztően megugrott a betegek száma a gyermekorvosi rendelőkben. Ez már a delta variáns vagy valami más?

A gyermekorvosi rendelők mellett a felnőtt háziorvosoknál is nőtt a betegek száma szeptember eleje óta, bár talán nem azonos mértékben. A Forbes rögtönzött adatgyűjtése szerint egy budapesti általános iskola harmincfős osztályából tizenegyen hiányoznak, az egész iskola húsz százaléka hiányzik. A lap elérte Dr. Tordas Dániel csecsemő- és gyermekorvost, hogy elmagyarázza nekik a most feltűnő jelenséget.

Egy kis iskolai hőmérőzés még tavalyról (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Egy kis iskolai hőmérőzés még tavalyról (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A megbetegedések legtöbbje egyszerű nátha, ami azért okozott most kiugró esetszámokat, mert hirtelen és hosszú kihagyás után indult be újra az aktív közösségi élet az iskolákban. Másfél év után szabadult fel az ország annyira, hogy az iskolába is visszatérjenek a gyerekek, a szervezetük pedig hirtelen újra kórokozókkal találkozik. Ezért, ami korábban csak október-novemberben jelentkezett, az most már szeptemberben legyűri az immunrendszert.

Az orvos szerint ugyan most nincs kiugróan sok pozitív Covid-teszt, a szülőknek figyelembe kell venniük, hogy a tünetek mögött bármikor állhat a delta variáns, az egyéni felelősség ebben a kérdésben most rendkívül fontos. Az iskolákban jelenleg központilag nem kötelező a maszkhordás, a padok közötti távolságtartás vagy a hőmérőzés, bár lehetőségük van egyénileg saját szabályokat alkalmazni. Digitális oktatásra nem állhatnak át, ha olyan korú gyerekeket tanítanak, akik már kaphatnak védőoltást, vagyis hatodik évfolyam fölött mindenképp marad a jelenléti oktatás.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top