nlc.hu
Család

Harry Potter 20 éves évforduló

10 okunk is van imádni a 20 éves Harry Pottert

Az első Harry Potter film a 20. szülinapját ünnepli, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Egyből 10 okot is tudunk mondani, hogy miért imádjuk annyira Harry Potter történetét, köztük egy olyan témát, ami mára a napi közbeszéd része: az LMBTQ vonal.

A Harry Potter könyvsorozat ott pihen a fél világ könyvespolcán, a szereplői pedig annyira összefonódtak már a filmes karakterekkel, hogy olvasás közben, a fejünkben is pont úgy néznek ki, mint Daniel Radcliffe vagy Emma Watson. Az első film, a Harry Potter és a bölcsek köve 20 évvel ezelőtt, 2001 novemberében érkezett meg a mozikba és változtatta meg az életünket örökre, ezért összeszedtük, miért imádjuk annyira a Harry Pottert, legyen szó a könyvekről vagy filmekről.

1. A közösség

Légy őszinte: hányszor játszottál a „Melyik Harry Potter házba tenne a Teszlek süveg?” játékkal? És hány olyan buliról van emléked, amikor a Harry Potter cselekményéről, karaktereiről beszélgetettél a barátaiddal, és találtál velük még több közös pontot a könyvek és filmek kapcsán? Na, ugye! Felnőtt egy nemzedék, akiket összefűznek ezek a történetek, ez mindenképp a Harry Potter közösségkovácsoló erejének köszönhető.

2. Egy kicsit varázslók lehetünk

J.K. Rowling olyan varázslatos világot tár elénk a könyvekben, ami beszippant és pár percre még azt is elhisszük, hogy mi magunk is varázslók vagyunk. Vagy esetleg muglik, kinek a pap, kinek a papné. Aki gyerekkorában olvasta vagy látta a Harry Pottert, 1000 százalék, hogy várta a levelét Roxfortból és titokban reménykedett, hogy kiderül egy átlag kedd délután, hogy indulhat Roxfortba.

Harry Potter évforduló

Részlet a Harry Potter és a Bölcsek köve című filmből (Kép: IMDb)

3. Roxfort

Roxfort mindenki álomsulijává vált az elmúlt két évtizedben, lenyűgözve néztük a mozgó lépcsőket, titkos folyosókat, lebegő gyertyákat, beszélő festményeket… Ehhez képest az egyszerű mugliiskoláink elképesztő unalmasak és szomorúan varázstalanok voltak.

4. A varázslények

J.K. Rowling képzelete életre kelt a könyvekben és a filmvásznon is. Ritka, hogy ennyire jól sikerüljön átvinni az írott történetből a varázslényeket filmre, ám a készítők abszolút megugrották ezt a feladatot. Dobby manótól kezdve Bolyhoskán, a háromfejű kutyán át egészen a kissé szakadt családi repülő autóig az összes lényt és varázslatos tárgyat tökéletesen jelenítették meg pont úgy, ahogy elképzeltük olvasás közben.

Harry Potter 20 éves

Részlet a Harry Potter és titkok kamrája című filmből (Kép: IMDb)

5. Az erkölcsi tanulságok 

A varázsvilág és a muglik élete összeolvad, a történetekből levonható erkölcsi tanulságok pedig egyértelmű, hogy a mindennapi életünkre is vonatkoztathatók. Hűség, bátorság, barátság… minden olyan tulajdonság megjelenik a Harry Potter szereplőiben, amit követendő példaként állíthatunk saját magunk és a gyerekeink elé. Meganítanak, arra, hogy hallgassunk a megérzéseinkre és ápoljuk az emberi kapcsolatainkat – ez a kettő pedig a legfontosabb leckék közé tartozik az életünk során.

6. A mentális egészségre irányítja a figyelmet

Rowling többször nyilatkozta, hogy a Harry Potter cselekményébe beledolgozta a saját életének mérföldköveit is, így például a depresszióval kapcsolatos tapasztalatai megjelennek a dementorok jellemzésében, akik kiszippantják az áldozat lelkét és a pozitív emlékekből táplálkoznak. Az ellenük használt patrónus-bűbáj is szimbolikus jelentéssel bír: az életben is úgy győzhetők le a fájdalmas, sötét gondolatok a legjobban, ha a pozitív gondolatokra és boldog emlékekre koncentrálunk.

7. Kapcsolat a valósággal

Az egyik legfőbb ok, hogy miért szippantanak be annyira ezek a történetek, hogy a mi unalmas muglivilágunkkal párhuzamosan zajlik minden izgalom a varázslóvilágban. Ahogy a muglik – vagyis az olyan emberek, mint mi – rácsodálkoznak az olykor láthatóvá váló varázslatokra, úgy érezzük egyre erősebben, hogy ez akár igaz is lehetne. És minél közelebb kerül az ismert világunkhoz részleteiben a filmvásznon, annál inkább hinni kezdünk benne, hogy valósággá válhat. Ez az igazi varázslat!

8. LMBTQ megjelenítése

Bár a könyvekben nincs kiemelve, hogy Dumbledore homoszexuális, de Rowling már megerősítette, hogy valóban a saját neméhez vonzódik a karakter és persze a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei című előzményfilmben is láthatjuk az ifjú Dumbledore és Grindelwald szerelmi szálát. De fontos hozzátenni, hogy Dumbledore-t nem a szexualitása határozza meg, és nem is fontos a Harry Potter cselekményének szempontjából. Az viszont mindenképp előremutató, hogy egy pozitív, szerethető, tiszteletreméltó karakter jeleníti meg a homoszexualitást egy ennyire népszerű könyv- és filmsorozatban.

LMBTQ a Harry Potterben

Dumbledore a Harry Potter és a Főnix rendje című filmben (Kép: IMDb)

9. Örök idézetek

Az is a filmes siker része, hogy olyan szállóigék, mondatok hangzanak el a történetek során a karakterek szájából, melyek önálló életre kelnek és beépülnek a mindennapjainkba. Ilyenekkel pedig tele vannak a Harry Potter könyvek és filmek:

  • „Az igazság olyan, akár egy régi könyv lapjain a betű: azt várja, hogy kiolvassák.”
  • „A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában.”
  • „A szó lehet okozója a sérülésnek, de gyógyítója is.”
  • „Mindenkiben van fény és némi sötétség is. A kérdés az, hogy melyik részre hallgatunk. Az jellemez minket.”
  • „Ne szánd a halottakat, Harry! Az élőket sajnáld, s legfőképpen azokat, akik szeretet nélkül élnek.”

10. Végtelenített történet

Akár könyvről, akár filmről van szó, imádjuk, ha olyan sorozatot gyártanak belőle, aminek sosincs vége, így nem kell átélnünk a gyász érzését a szeretett történet elvesztése (befejeződése) miatt. Ahogy a Star Wars, úgy a Harry Potter is végtelenített történetté válik lassan, előzmények sora jelenhet még meg róla, egyre több részletre derülhet fény, rengeteg lehetőséget és kalandot tartogat még a sztori – reméljük, J.K. Rowling is bírja fantáziával a tempót, mi mindenesetre nagyon várjuk a következő könyveket és filmeket a Harry Potter univerzumból.

Olvass könyveket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top