nlc.hu
Család

Újabb konfliktus Vilmos herceg és Harry herceg kapcsolatában

Vilmos herceg kinyitotta a száját az anyja védelmében, és úgy tűnik, ez nem tetszett mindenkinek

Nagyon úgy tűnik, hogy Vilmos herceg kihúzta a gyufát a BBC-nél, amiért nyáron kijelentette, hogy mennyire ártalmas volt 27 éve az édesanyjával készített interjújuk. Most egy friss dokumentumfilmben, a csatorna azt sugallja, hogy "valakik" szándékosan tüntetik fel rossz színben Meghan Markle-t. A cirkusz folytatódik.

Hétfőn este a BBC egy új dokumentumfilmet mutatott be, amelynek fókuszában Vilmos herceg és Harry herceg elmérgesedett kapcsolata volt. Bár sem Vilmos, sem az apja Károly herceg nem volt tisztában a film tartalmával, és nem is nyilatkoztak, a műsor végén egy, a királynő és a két trónörökös által közösen elfogadott nyilatkozatot olvastak fel, melyben a koronások így fogalmaztak:  “A szabad, felelősségteljes és nyílt sajtó létfontosságú a demokráciához. Azonban kiábrándító, amikor a meg nem nevezett forrástól származó, túlzott és megalapozatlan állításokat, a média hiteles tényként próbálja meg eladni, beleértve a BBC-t is.”

Harry és Vilmos herceg beszélget

Vilmos herceg idén júliusban találkozott legutóbb az öccsével (Fotó: Profimedia)

Egy 27 éves interjú utóélete

A film tartalmánál egyébként talán érdekesebb az, hogy mikor és hogyan romlott meg a viszony a BBC és a királyi család között. De nem kell messzire menni, hogy választ kapjunk, hiszen alig néhány hónapja kellett bocsánatot kérnie a csatornának azért, mert 27 évvel ezelőtt Martin Bashir csalárd hazugságokkal vette rá a néhai Diana hercegnőt, hogy interjút adjon a Panorama című műsorban. Bashir például bankszámlakivonatokat hamisított, hogy úgy tűnjön, mintha a személyzet tagjai azért kaptak volna pénzt, hogy kémkedjenek Diana után, de az egyébként is paranoid hercegnőt további hamis bizonyítékokkal hergelt a királyi család ellen. Amikor idén nyáron a BBC bocsánatot kért, és kiderültek Bashir húzásai, Vilmos herceg volt az, aki szembeszállt a BBC-vel. “Ez az interjú, vagy inkább ez a hazugság  félelmet, paranoiát és elszigeteltséget váltott ki az édesanyámból, ami beárnyékolta utolsó éveit…A legnagyobb szomorúsággal azonban az tölt el, hogy ha a BBC megfelelő módon kivizsgálta volna a már 1995-ben felmerült kifogásokat és aggályokat, akkor édesanyám is megtudhatta volna, hogy megtévesztették. Így azonban nemcsak egy csalárd riporter hagyta őt cserben, hanem a BBC vezetői is, akik inkább szemet hunytak, ahelyett, hogy maguk is kemény kérdéseket tettek volna fel“- mondta Vilmos, akit most mintha nem annyira pozitív színben tüntetne fel a csatorna…  

Titkos szövetség

Az új dokumentumfilm egy bizonyos egyességet feszeget a média és a királyi család (vagy, ahogyan sokan emlegetik A cég) között. “Vilmos és az öccse is részesei ennek a kimondatlan szövetségnek, amelyet csak Windsori alkunak tartanak számon. Ennek a lényege, hogy a királyi család tagjai palotákban laknak és életvitelüket az adófizetők finanszírozzák, cserébe hozzáférést – beleértve a fotókat is – biztosítanak a nyilvánosságnak életük bizonyos történetéhez. Ezek a sztorik természetesen kedvező színben tüntetik fel őket, ami időről időre segít abban, hogy megújuljon az érzelmi kötödés az emberek és a királyi család tagjai között”- állította a műsor elején a házigazda, Amol Rajan.

Vilmos herceg és Harry herceg beszélget

Ki szivárogtat információt kiről? (Fotó: Profimedia)

Ezt követően a készítők hiteles forrásnak gondolták megszólaltatni Omid Scobie újságírót, aki azt a bizonyos könyvet írta Harry és Meghan “szabadulásáról”. Omidot független, elfogulatlan forrásnak szokás beállítani, miközben személyes kapcsolatot ápol Meghan Markle-lal.  A férfi szerint vannak a palotában olyanok, akik úgy érzik, hogy az egykori színésznőt “helyre kellene tennie”, annak érdekében, hogy besimuljon a családba. “Éppen ezért gondolom úgy, hogy minden kiszivárogtatott negatív történt Meghanről egyfajta büntetés azért, hogy nem áll be a sorba. Jó ideje keringenek pletykák arról, hogy Harry hercegről és a feleségéről szóló legkárosabb és legnegatívabb történeteket, a királyi család más tagjaitól, vagy királyi segítőktől, udvaroncoktól tudta meg a sajtó. A személyes kutatásaim is ezt igazolják”– vádaskodott Omid. Aki azonban semmilyen állítását nem tudta igazolni, ahogyan a kapcsolatait, vagy a forrásait sem, azon túl, hogy ő maga remek kapcsolatot ápol a Sussex-i párral.

A BBC dokumentumfilmje annyira sikerült páratlannak, hogy senki nem volt, aki “a másik oldalról” megszólalt volna az ügyben. Beszélt ellenben az az Anna Paster, aki könyvet írt Diana hercegnő és James Hewitt kapcsolatáról, tudjátok ő az a vörös hajú férfit, akit sokan még most is Harry herceg igazi apjaként tartanak számon. Paster szerint, akik névtelenül szivárogtatnak ki történeteteket a médiának a királyi családról, azok olyan emberek, akik vagy most, vagy korábban a palotának dolgoztak. “Az én egyik forrásom egy udvaronc volt, aki a Buckingham-palotában dolgozott, majd felmondott. Ő beszélt velem a részletekről”– erősködött Paster.

A csatorna előkerítette Meghan Markle ügyvédként Jenny Afiát is, aki szerint minden negatív történet, ami 2018-ban napvilágot látott az amerikai nőről, egyszerűen hazugság. “Az az állítás, hogy a palota egyetlen alkalmazottja sem volt képes együtt dolgozni Sussex hercegnéjével egyszerűen nem igaz, ahogyan az sem, hogy túlságosan nehézkes és parancsolgató főnök lett volna, ami miatt mindenki felmondott körülötte. Ez nem igaz.” Azt azért érdemes hozzátenni, hogy természetesen az alkalmazottak valóban felmondták, Afia a felmondások – vagy éppen elküldések – okát cáfolta.

Vilmos herceg, Harry herceg, Katalin hercegné és Meghan Markle

Vilmos herceg, Harry herceg, Katalin hercegné és Meghan Markle (fotó: Profimedia)

Tehát a BBC csinált egy dokumentumfilmet a királyi családról, amiben leginkább újságírók nyilatkoztak arról, hogy amit tudnak, azt a névtelen informátoraiktól tudják. Bizonyíték? Sehol. Nevek? Egykori alkalmazottak? Sehol? Újabb csodás lehetőség, hogy egymásnak essenek a Harry-Meghan, valamint a Vilmos-Katalin szimpatizánsok. Életünk problémája ez is…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top