nlc.hu
Sztárok

A Szabadság nyomában! könyv Harry és Meghan házasságáról

Olvad a jég? Így indul el a békülés útján Harry és Vilmos

Végre megjelent a Meghan és Harry életéről szóló, A szabadság nyomában című könyv magyarul. A szerzővel, Omid Scobie-val beszélgettem a könyvről, és a hiányérzetemről.

Óvják a magánéletüket, de a barátaik beszéltek

„Mondta a pár egyik barátja.” „Tette hozzá a palota egyik korábbi hivatalnoka.” – Ilyen mondatokkal jócskán találkozik az olvasó, amikor kezébe veszi a könyvet. Arról már korábban írtam, hogy bár a hivatalos verzió szerint csak a pár barátai nyilatkoztak, ők maguk nem, számomra mégis olyan Omid könyve, mintha egy dicshimnusz lenne Meghan Markle oltára előtt, aminek tartalmában szerintem a hercegné is szorosan közreműködött, persze ezt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. Azért az érdekes, hogy mennyire aprólékosan írja le a könyv azt a pillanatot, amikor Harry bemutatta Vilmost Meghannak. Pedig csak ők hárman voltak ott, fesztelenül beszélgettek a konyhában, inasok és személyzet nélkül…

Fotó: 21. Század Kiadó

Fotó: 21. Század Kiadó

„Szerettem volna elmondani egy történetet, ami fontos része a brit történelemnek. Olyan oldaláról akartam bemutatni Harry és Meghan közös életét a megismerkedésüktől, az új, amerikai életükig, ami nincs benne a bulvárlapokban. Eredetileg Harry és Meghan megismerkedése és házasságuk első éve lett volna benne a könyvben, de menet közben jött a fordulat, amikor elhagyták az Egyesült Királyságot, és Kanadába, majd Kaliforniába költöztek, így más lett a történet vége. Két ember csodálatos utazása ez”– mondja a szerző. Amikor rákérdezek, hogy nem lenne e objektívabb a kötet, ha például a Harry és Vilmos konfliktusát feltáró részben, Vilmos ismerőseit is megszólaltatta volna, ezt mondja: „A látszat ellenére, nemcsak a Sussexék barátai beszéltek, hanem Károly herceghez vagy a királynőhöz közálló forrásaink is voltak.” Akkor biztos bennem a hiba, hogy úgy érzem, mindenki, de tényleg mindenki az ő pártjukat fogja. „Talán hamarosan ír majd valaki egy könyvet, ami Vilmosék szempontjából mutatja be az eseményeket”- teszi hozzá.

Hasonló könyv, már a királyi család szinte összes tagjáról megjelent. S az érintettek, nyilvánosan soha nem reagáltak a leírtakra. „Bizonyosan most is így fognak tenni. Ám amikor a lapokban azt olvashatjuk, hogy nyilatkozta egy bennfentes, vagy a családhoz közelálló forrás, akkor bizony azok a királyi család tagjai. Szóval nyíltan soha nem fognak reagálni, de az említett módon igen. Ez számomra ironikus, annak a mondatnak a fényében, ami a családban dominál, vagyis: soha ne panaszkodj, és soha ne magyarázkodj. Dehogynem, csak névtelenül teszik évek óta”- vélekedett a könyv írója. Érdekes azonban a kettős mérce, amit használ. Ez alapján a királyi család tagjai, vagy azok munkatársai névtelenül, de reagálnak a lapokra, a leírtakra, de Harry és Meghan tényleg-tényleg nem nyilatkozott a könyvben, és számukra szimpatikus lapoknak sem szivárogtattak ki semmit…

Drónnal próbálták lefotózni a gyerekszobát

A szerző szinte minden második mondatában megemlíti azokat a címlapokat, amelyek szerinte, és a könyvben nyilatkozó barátok szerint tönkretették Meghan Markle mindennapjait. Én viszont nem értem, hogyha valaki annyira óvja a magánéletét, mint Harry és a neje, annyira elzárkóznak a sajtótól, az hogyan békél meg azzal, hogy a legközelebbi barátaik egy könyvben beszéljenek például arról, hogy milyen tartalmú üzeneteket küldött Meghan a szülése után. „Amikor a herceg és Meghan azt kérik, hogy tartsák tiszteletben a magánéletüket, akkor olyan kirívó esetekre gondolnak, mint, hogy drónnal próbálnak befotózni a házukba, vagy olyan privát leveleket szivárogtatnak, amit Meghan az apjának írt”– ecseteli a friss könyv szerzője. Scobie szerint pontosan tudják, hogy nagy az érdeklődés az életük iránt, amit bizonyos időszakonként meg is kell osztaniuk az emberekkel azáltal, hogy közszereplők, és ez az életük része, de ők is csak emberek. A sajtó és a házaspár kapcsolata egy ponton nagyon megromlott, és az egész királyi családhoz méltatlan üzengetés kezdődött el. Harry szinte naponta kiadott valamilyen közleményt, a barátok szerint azért, mert rettegett, hogy Meghan olyan médiahadjárattal néz majd szembe, mint az anyja. A sajtónak viszont elege volt az irányított helyzetekből, a falsnak vélt információkból. „Ha másképp viselkedett volna a sajtó velük, és ők a sajtóval, akkor talán ez a könyv sem születik meg”- vélekedik az író.

Két nagyon eltérő személyiség

Talán a könyv két legérdekesebb része a fiuk, Archie megszületése, és az Álomnégyes, vagyis Vilmos, Katalin, Harry és Meghan kapcsolata. A kötetben olyan, hát elnézést a szóhasználatért, de pitiáner problémák vannak felsorolva, minthogy, Meghan nem értette, miért nem ment el vele Katalin vásárolni, amikor összetalálkoztak, illetve azt gondolta, hogy majd a sógornője sokat segít neki, hiszen egy cipőben járnak, de nem így lett. Nos, erős túlzás azt mondani, hogy egy cipőben járnak, mivel Katalin majdnem tíz éve volt Vilmos párja, amikor kimondták az igent. Mindig, minden szabályt igyekezett betartani, nem láttunk tőle látványos lázadást, vagy hollywoodi sztárallűrt, pedig az ő terhe nem kevesebb, mint az, hogy egyszer az Egyesült Királyság királynéja lesz. Meghan viszont másfél év után kelt egybe Harry-vel, előtte is erős személyisége volt, mindig igényt érzett arra, hogy közölje a véleményét, saját weboldala volt. Szóval nagyon felemás az a két cipő. „Ellenségnek nem mondanám őket. Erről nincs szó. Meghan pusztán különösnek tartotta, hogy anno annál a bizonyos vásárlásnál Katalin nem ajánlotta fel, hogy menjenek együtt. Szerintem nem fair, hogy a sajtó egymás ellen fordítja, és versenyezteti őket. Ez nem valami cicaharc. Arról van szó, hogy ebben a két nőben nem sok közös van. Katalin visszahúzódó és csendes, Meghan extrovertált és fontos számára a karrierje” – magyarázza a Szabadság nyomában szerzője.

Fotó: by Chris Jackson/Getty Images

Fotó: by Chris Jackson/Getty Images

Szerinte pusztán félreértés volt az is, amikor Meghan az esküvője napján megríkatta beszólásával Katalint. Pedig, ha belegondolunk, mekkora segítséget jelenthetne Meghan majd évekkel később abban az élethelyzetben a családnak, amikor Katalin királyné lesz…? Nos, kérdés, hogy ezt valaha megtudjuk-e.  Omid Scobie szerint az Álomnégyes egyáltalán nem került olyan közel egymáshoz, amennyire azt a sajtó szerette volna. „Ezt a fajta nagy összeolvadást a palota már a kezdetektől szerette volna elkerülni. Saját sajtóirodákat alakítottak, saját otthonokat rendeztek be, saját személyzetet fogadtak, hiszen máshogyan látják a világot, és ez természetes.”

Meghan problémái

  • Amikor kiderült a kapcsolata a herceggel, Meghan számára “gyötrelmessé váltak az utazások”. Így intézte el a barátnője, hogy egy kanadai ingatlanmogul kölcsönadja neki a magángépét.
  • Meghannek sokat kellett harcolnia a bőrszíne miatt született előítéletekkel.  Egyik karácsonykor pedig Mihály kenti herceg felesége, egy szerecsen brosst viselt Meghan jelenlétében, amelyet manapság sértőnek és rasszistának tartanak, éppen ezért – bár Grace Kelly ékszerkollekciójában is megtalálható volt – ma már egyik leszármazottja sem viseli.
  • Meghan többször elsírta magát, amikor az édesanyjáról úgy cikkeztek, mint egy szegény sorsú, napi gondokkal küszködő Los Angeles egyik szakadt városnegyedében élő afroamerikai nőről.
  • Szerinte, és férje szerint bármennyi levelet próbáltak küldeni a királynő öltöztetőjének, hogy mennének felpróbálni a Meghan számára kiválasztott esküvői tiarát, nem kaptak választ. S ezt Harry a választottja iránti durva támadásnak élte meg a palota részéről.
  • Ő mindent megpróbált, hogy helyesen cselekedjen, de apja tévészereplései ezt romba döntötték.
  • Terhessége alatt is támadta a sajtó.
  • A lapok a ruháiról írtak, nem pedig a jótékonysági munkáiról.

A fiúk

De mi a helyzet Vilmos és Harry kapcsolatával. Sok ember felidézi Diana szavait, ahogyan különböző videókban odaszólt nekik „fiúk”! Ám elfelejtjük, hogy ők már nem fiúk többé, hanem férfiak, családapák. Megváltozott az életükben a prioritás, és egyre közeledik az idő, amikor Vilmosból uralkodó lesz, György herceg egyre idősödik, Harrynek pedig egyre kevesebb szerep és figyelem jut.

Kettejük kapcsolata akkor romlott meg, amikor Vilmos leültette az öccsét és kérte, hogy ismerje meg jobban “azt a lányt”, és ne vegye feleségül másfél év után, várjon még, adjon időt a kapcsolatnak. Harry közölte a bátyjával, hogy sznob, s innentől bizony igencsak fagyossá vált köztük a levegő. Ám a könyvből kiderül, hogy Vilmos elég hosszasan és határozottan harcolt például azért a Buckingham palotában, hogy Harry és Meghan olyan összeget kapjon, amellyel a saját sajtógárdát, és személyi titkárokat megfizethetik. De a béküléshez ez nem volt elég, s egyre árulkodóbb fotók születtek arról, hogy a két testvér eltávolodott egymástól.

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images

Fotó: WIktor Szymanowicz/NurPhoto via Getty Images

Amikor arról kérdezem az írót, hogy szerinte a béküléshez ki fogja megtenni az első lépéseket, meglepő választ ad. „Egyikük sem. Ez már megtörtént. Amikor kirobbant a koronavírus-járvány, és Károly herceg is elkapta a betegséget, akkor az egész család összezárt. A fiúk felhívták egymást, és mindenki ráébredt, hogy a család a legfontosabb. Persze időbe telik, amíg a vélt, vagy valós sebek begyógyulnak, a kevésbé kellemes emlékek elhomályosodnak. De Harry számára a testvére nagyon fontos. Bár máshol, és máshogy éli most az életet, ez a távolság nem hat arra, hogy mekkora tiszteletet és szeretetet érez Vilmos iránt”- árulta el a könyv szerzője, aki hozzám hasonlóan a jövő egyik izgalmas kérdésének tartja, hogy hogyan változik majd a két testvér közötti kapcsolat, amikor Vilmos trónra kerül, gyermekei pedig betöltik a tizennyolcat és egyre több figyelem irányul rájuk, a munkájukra.

Archie és a dédi

Amiben talán lényegesen sok új információt tartalmaz a könyv, az Harry és Meghan gyermekének Archie-nak a születése. Kezdve a kórház és a szülésznő kiválasztásától, a bejelentés módjáig, és a névig. „Sokszor említik, hogy Harry mennyire óvja a fiát, és azt, hogy nem kapott rangot, azt majd maga eldönti, hogy 18 éves korában felveszi e vagy sem. Azonban szerintem Harry nemcsak a saját gyermekéért harcol annyit, hanem Vilmos csemetéiért és a királynő összes dédunokájáért”- magyarázza Omid, bár nem fejti ki bővebben, hogy mire gondolt pontosabban.

A nagy kérdés már csak az, hogy vajon visszamegy e a királyi családhoz Harry és családja, és ha igen, mikor? A könyv szerzője nagyon óvatosan fogalmaz. Úgy véli, hogy Meghanék most jó helyen vannak Kaliforniában, reagálnak a világ eseményeire, a saját határaikon belül, a saját módszerükkel segítenek, ott, ahol tudnak, s közben önmagukra fókuszálnak. De, Harry számára nehéz lenne örökre hátat fordítani a családjának, vagy az imádott nagyanyjának, a királynőnek. „Az ajtó mindig nyitva áll előttük. Szeretnék képviselni a koronát, az annak kijáró tisztelettel, de szeretnének saját életbe is belevágni, a kettő pedig nem összeegyeztethető…”

Vilmos és Harry:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top