nlc.hu
Család

A szendvicsgeneráció problémái

5 nagy probléma, ami egy szendvicsgenerációs családban felmerül

Gyereket nevelni és idősödő szülőt gondozni elképesztő nagy nyomást jelent, nem csoda, ha a szendvicsgeneráció tagjai állandó stresszben élnek.

Szendvicsgenerációnak nevezik azokat a 35-55 éves szülőket, akik kétfelé szakadnak a generációk között: a saját gyerekeikről és idősödő, betegeskedő szüleikről is kell gondoskodniuk egyszerre. Ez a helyzet óriási teher a szendvicsgeneráció vállán, ami folyamatos stresszel jár, és általában felmerül a tagjainál a következő öt probléma.

5 probléma a szendvicsgenerációban

Mentális problémák

Dr. Sherrie Bourg Carter pszichológus szerint a kiégés, depresszió, elszigeteltség és bűntudat mind a szendvicsgeneráció tagjainak állandó társaivá válhatnak, ha nem figyelnek oda tudatosan a mentális egészségükre. Ha a következő tüneteket észleled magadon, akkor valószínűleg téged is utolért a szendvicsgenerációs kiégés:

  • folyamatosan tehetetlennek érzed magad;
  • frusztrált, türelmetlen és dühös vagy a közvetlen környezeteddel;
  • gyakran a semmiből rád tör a szomorúság és sírás;
  • hirtelen súlycsökkenés vagy súlygyarapodás;
  • krónikussá válik az aggódás és szorongás, mert nem tudod, hogyan küzdesz meg ilyen sok feladattal.

Generali – A szendvicsgeneráció megmentéséért

A szendvicsgeneráció tagjai azok a kettős présben élő 35-55 évesek, akik a gyermekvállalás kitolódása miatt sokszor még kicsi gyerekeket nevelnek, de közben rájuk hárul idős, sokszor már beteg szüleik gondozása is. Mindez egy olyan életkorban, amikor meg kell küzdeniük az életközépi válsággal, és bizony az öngondoskodásra is egyre nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk. Csak éppen saját magukra már egy morzsányi energiájuk sem marad.

Anyagi problémák

Egy kutatás szerint a szendvicsgeneráció tagjainak majdnem 50 százaléka kerül nehéz anyagi helyzetbe, amikor egyszerre kell támogatnia a gyerekeit és szüleit. A gyerekek gondozása is bőven elég teher anyagilag egy családnak, ha pedig ehhez még az idős szülő költségeinek egy részét is fedezni kell, vagy ápolót, orvosokat, gyógyszereket fizetni, az egyenes út lehet az eladósodásba, vagy túl sok munkába, amivel túlhajszolják magukat. Mivel az utolsó fillért is elhelyezik a gyerekek és szülők között, ezért nem marad arra sem, hogy a saját nyugdíjas éveikre félretegyenek valamennyit.

Párkapcsolati problémák

Egyszerűen nem marad idő és energia a párkapcsolatra, ha szét kell szakadni a gyerekek és nagyszülők között a gondoskodás miatt. Ilyenkor annyira beszűkül feladatokra és rohanásra, logisztikára az élet, hogy a romantika és intimitás az utolsó helyre kerülhet. Ezek miatt aztán a párkapcsolatban a kommunikáció megszűnhet a két fél között, ami eltávolodáshoz, majd a kapcsolat halálához vezethet.

A szendvicsgeneráció veszélyben van

A szendvicsgeneráció problémái a környezetre is hatással vannak (Kép: Getty Images)

Karrierproblémák

A szendvicsgeneráció tagjai aktív kereső korban vannak általában, úgyhogy amellett, hogy a gyerekeiket és szüleiket gondozzák, minden nap el kell lássák a munkájukat is, ahogy mindenki másnak. A munka-magánélet egyensúly számukra így nem igazán létezik, hiszen a munkából általában valamelyik irányba kell rohanniuk: a gyerekekről vagy a szülőkről gondoskodni. Ez azzal járhat, hogy megragadnak a karrierben, nem tudnak előrelépni, mert a sok feladat közben szétforgácsolódik az erejük.

Egészégügyi problémák

Jól látható, hogy a krónikus stressz, az állandó rohanás és a tengernyi feladat nem csupán a mentális egészségre lesz hatással, hanem egy idő után a fizikai állapotot is kikezdheti. A szendvicsgeneráció tagjainál gyakori, hogy a megszaporodott feladatok miatt először a saját énidejükből, az öngondoskodásról mondanak le. Így aztán elmaradnak az edzések, nem jut idő egészséges ételek főzésére, vagy épp lelki feltöltődésre. Mindez együtt pedig az egészségügyi problémák melegágya lehet, romlik az immunrendszer állapota, mellette pedig növekszik az elhízással járó betegségek kockázata.

Nagyon gyakori szendvicsgenerációs panasz az alvászavar, amiért főleg az állandó stressz okolható. A Generali kutatása szerint a stresszesen élők több mint harmadának állandó, vagy nagyon gyakori alvászavarai vannak, míg a stresszmentesen élők esetében ez az arány jóval alacsonyabb, csupán harmadannyian vannak (11 százalék).  A szendvicsgeneráció tagjainak jóval nagyobb arányban vannak alvásproblémái, mint általában a társadalomban jellemző, hiszen a 40 felettiek több mint fele szenved ettől, míg ez az arány átlagosan csak 23 százalék. 

Mit lehet tenni?

A társadalmak idősödése oda vezet, hogy a szendvicsgeneráció problémái nem fognak eltűnni, de tudatossággal lehet enyhíteni a felmerülő gondok káros hatásait. Dr. Sherrie Bourg Carter három lépést javasol, amit mindenképp meg kell tenni, ha a szendvicsgeneráció tagjai közé kell csatlakoznod.

1. Először magadról gondoskodj!

Ha nem vigyázol az érzelmi és fizikai jóllétedre, akkor hogyan várhatod el magadtól, hogy másoknak segíts? Aludj annyit, amennyit csak lehet, egyél egészségesen – még a gyorséttermekben is van egészségesebb lehetőség -, és szakíts időt magadra, még akkor is, ha ez csak 30 perc naponta. Ez az alapvető öngodoskodás elengedhetetlen ahhoz, hogy el tudd látni a feladataidat.

2. Ismerd fel a határaidat!

Nem vagy szuperhős, senki sem az. Mindenkinél van egy pont, aminél tovább nem képes szétszakadni. Ha eléred a határaidat, kérj segítséget, delegálj a feladatok közül néhányat, enyhíts a terheiden. Vond be a gondozási feladatokba a család minden tagját és ne akarj mindent egyszerre egyedül megcsinálni, mert annak biztos, hogy kiégés lesz a vége.

3. Tervezz a jövőre is!

A szendvicshelyzet egyik átka, hogy el tudsz veszni a sok napi feladat között, és nem marad az elmédben hely a jövőre vonatkozó terveknek. Ez az egyik oka annak is, ha tehetetlennek, reményvesztettnek kezded érezni magad. Ha nincsenek céljaid, terveid a jövőre nézve, akkor hamar egy végtelenített taposómalomban kezded érezni magad. Tudatosan tűzz ki magad elé célokat, írd össze, milyen terveid vannak a jövőben és dolgozz azért minden nap, hogy valóra váltsd mindet, ne hagyd, hogy felőröljenek a napi rutinfeladatok.

A mentális egészség:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top