nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Normális, ha magadban beszélsz

Nincs semmi baj veled, ha magadban beszélsz

A te fejedben is megy a beszélgetés önmagaddal? Semmi ok az aggodalomra, igazából egészséges szokás, ha magadban beszélsz.

Jó eséllyel mind beszélünk magunkban, a fejünkben vagy akár hangosan zajlik ilyenkor egy párbeszéd saját magunkkal. Vannak, akik kifejezetten szokásként művelik és már észre sem veszik, amikor maguk elé motyognak vagy csak gondolatban diskurálnak. A jó hír az, hogy nincs semmi baj a mentális egészségeddel, ha te is a magukban beszélők közé tartozol. Sőt, igazából ez egy olyan szokás, ami kifejezetten jót is tehet a lelki egyensúlyodnak és megváltoztathatja az életed.

Nem vagy bolond, ha magadban beszélsz

Dr. Jeffrey Nevid pszichológus szerint hibásan övezi tabu és stigma a magunkban beszélést, ugyanis sokkal inkább lehetőségként kellene rá tekinteni, amelynek segítségével kialakíthatunk egy sokkal kedvesebb, szeretetteljesebb belső dialógust, ha tudatossá tesszük. A fejünkben állandóan szól a belső hangunk, ám sajnos túlnyomó részben kritikus megjegyzéseket tesz ránk, amitől aztán szorongás, félelem, aggodalom, bűntudat ébred a lelkünkben. A szakember szerint, ha ezt a belső hangot sokkal kedvesebbé tennénk, megváltozhatna az egész életünk a mentális állapotunk pozitív irányba mozdulásán keresztül. Az önmagunkkal való beszélgetés tehát egyáltalán nem szégyellnivaló dolog, sőt, azt is jelentheti, hogy a lelkünk egészsége érdekében beszélünk magunkkal.

A magadban beszélés lehet hangos – például, amikor bevered a lábujjad –, vagy csak amolyan átsuhanó gondolatfoszlány, esetleg halk suttogás, és ez mind teljesen természetes jelenség. A bennünk zajló beszélgetések olykor az édesanyánk hangján zajlanak, máskor hallhatjuk a nagypapa vagy a régi tanító intelmeit is az életről, attól függően, hogy milyen emlékeket aktiválnak bennünk, hívnak elő a tudatunk mélyéről az épp velünk zajló események. Bármilyen módon, hangon és hangerőn zajlanak ezek a belső beszédek, állandóan velünk vannak, és ha odafigyelünk rájuk, növelhetjük az esélyeinket arra, hogy egészségesebbé tegyük az általában negatív felhangú monológokat.

Jót tesz, ha magadban beszélsz

Beszélj magadban a mentális egészségért (Kép: Getty Images)

A saját barátod vagy?

Ha sikerül pozitívabb irányba terelni a negatív belső monológokat, párbeszédeket önmagunkkal, akkor jelentős mértékben javíthatunk a mentális állapotunkon, hiszen egy megbocsátóbb, megértőbb környezetben fogjuk tölteni a napjainkat a saját énünkkel. Ha pedig magunkkal jobb a kapcsolat a fejünkben, akkor másokkal is javulni fog a kommunikációnk, hozzáállásunk, ezáltal az egész életünk átformálódhat. Nem kell tehát attól félni, hogy saját magunkkal beszélgessünk, sőt, tudatossá kell tenni a beszélgetéseinket.

A szakember szerint az egyik legjobb technika, ha úgy szólunk saját magunkhoz, ahogy a legjobb barátunkhoz tennénk. Ha a barátunk hibázna valamiben, kiabálnánk és lehordanánk? Valószínűleg nem, inkább megvigasztalnánk. Ha nem kapná meg azt az állást, amire vágyik, akkor rögtön azt mondanánk neki, hogy semmirekellő és sose lesz munkája? Biztos, hogy eszünk ágában sem lenne ilyeneket mondani egy barátnak, sokkal inkább felajánlanánk a segítségünket és átölelnénk. Ezt a technikát segíti az is, ha úgy beszélünk magunkkal, mintha egy másik ember lenne a belső hangunk. Tehát nem azt mondjuk, hogy „Miért vagyok ennyire frusztrált?”, hanem inkább azt, hogy „Miért vagy ennyire frusztrált?”, sőt, akár harmadik személyben is beszélhetünk magunkkal: „Anikó miért ennyire frusztrált?” Azért segít ez a fajta kommunikáció, mert eltávolít a problémától és új szemszögből tudunk ránézni az élethelyzetre, ami gondot okoz. Így, barátként tekintve magunkra érdemes az önmagunkkal való beszélgetést átformálni, hogy egy egészségesebb mentális állapotot hozzunk létre és ezen keresztül jobbá tegyük az életünket.

Tanulj meditálni!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top