nlc.hu
Család

baba baleset csonttörés kórház

Törött combcsonttal küldte el a babát két pesti kórház – elégtételt akar az apa

A tíz hónapos kisfiút úgy engedték haza a Jánosból, hogy nem derült ki: combcsont törése van.

Decemberben egy házaspár tíz hónapos, combtörést szenvedett kisfiát két kórházban sem látták el. Még röntgen felvétel sem készült. Petikére véletlenül ráesett a hét éves nővére, a szülők pedig a síró gyerekhez azonnal mentőt hívtak a baleset után. Este nyolc óra után értek be a János Kórházba, ahonnan az éjszaka közepén hazaküldték a kisfiút és az anyját, mondván, semmi baja nincs.

Másnap a területileg illetékes Bethesda Kórházba mentek be a gyerekkel,

ahol hosszú órákon át hiába vártak, semmi nem történt. A gyerek háziorvosának segítségével a Madarász utcai gyerekkórházba mentek. Ott az azonnali vizsgálat és röntgen alapján derült ki, hogy a kicsinek eltört a combcsontja. A János kórház a Blikkel azt közölte, hogy a kis pácienst két orvos alaposan megvizsgálta, röntgent pedig azért nem csináltak, hogy a kisfiút ne tegyék ki indokolatlan sugárterhelésnek. A szülőktől pedig azt kérték, hogy ha további panaszok vannak, menjenek vissza hozzájuk.

„A János Kórház azt állítja, hogy alapos vizsgálatot végeztek,

ám a feleségem elmondása szerint a gyermeket kopogtatással vizsgálták meg, fél másodpercig próbálták négykézlábra állítani, de a baba keservesen sírt, amit az orvosoktól való félelemmel magyaráztak, megijedt az orvosoktól” – mondta az apa. „A szülő egyébként milyen orvosi gyakorlat alapján tudná a rejtett sérüléseket feltárni? Nem erre való a kórházi ellátás? Továbbá a nejemmel azt közölték, hogy röntgen vizsgálatra azért nem került sor, mert a jelen lévő öt-hat főből senki nem akadt, aki a más épületben lévő vizsgálóba átkísérte, átvitte volna a gyermeket és a feleségemet.”

Plüssmackó a kórházi ágyon

Se röntgen, se gipsz: hazaküldték a törött combú kisbabát (Fotó: Pixabay/Mylene2401)

Galsa Péter szerint a kórház hiába hivatkozik arra,

hogy gond esetén visszavárták őket további vizsgálatra. „Az ambuláns lapon az áll, hogy területileg illetékes gyermeksebészetre menjünk be, ami az esetünkben a Bethesda Gyermekkórház.” A Madarász utcai kórházban felvett ambuláns lap rögzítette, hogy a kicsi „koponyáján csecsemőtenyérnyi non-recens zúzódás van, jobb alsó végtagot felhúzza, nem terheli, végig nyomás érzékeny, az röntgen-felvételen pedig lényeges elmozdulás nélküli complett haránt törés látható.” Az apa szerint

a törött végtag nem megfelelő kezelése maradandó sérülést is okozhatott volna,

sőt akár vérrögképződés, szepszis is kialakulhatott volna, ami a gyermek életét is veszélyeztette volna. „Továbbra is fenntartom, hogy a János Kórház eljárása embertelen, tisztességtelen, szakmaiatlan volt” – közölte Galsa Péter. „Néhány napja panaszt tettem az Emberi Erőforrások Minisztériumánál és a Nemzeti Népegészségügyi Központnál is, tegnap pedig az Alapvető Jogok Biztosának is írtam. Választ egyelőre még egyik helyről sem kaptam.” A lap megkeresésére az NNK közölte: A panaszbejelentés a Nemzeti Népegészségügyi Központba január 17-én érkezett be. Ez alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ a panaszeljárást elindította. A panasz kivizsgálása folyamatban van.

Hasonló rémtörténetek:

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top