nlc.hu
Család

Fájdalomcsillapítók működése

Te tudod, hogy működnek a fájdalomcsillapítók?!

Tudod, mi történik pontosan a testedben, amikor beveszel a fájdalomcsillapítót? Mi most meghoztuk a választ!

A fájdalom egy általános kifejezés, amely a test kellemetlen érzéseit írja le. A fájdalom nagyon sokféle lehet: a tompa, alig érezhető fájdalomtól a lüktető, hasogató erős, nehezen viselhető fájdalomig. Az emberek a fájdalomra különféleképpen reagálnak. Vannak, akiknek magas a fájdalom küszöbük, mások nehezen viselik a kisebb fájdalmakat is.

A fájdalom tarthat rövid ideig (néhány óra, maximum néhány nap) vagy hosszabb ideig (akár hónapokon, éveken keresztül is). A fájdalom lokalizálódhat egy-egy területre, de lehet általános is.

Bár a fájdalom nem a barátunk, mégis sok esetben hasznos, mert a szervezetünk fájdalom útján jelzi, ha valahol probléma van. Néhány fájdalmat könnyű diagnosztizálni, és otthon is kezelhető, de bizonyos típusai súlyos állapotot jeleznek.

Ha fájdalmat érzünk az első dolog – amit az esetek többségében megteszünk –, hogy fájdalomcsillapítóért nyúlunk.

Fájdalomcsillapítás gyorsan

Fotó: Getty Images

Ez történik, miután bevesszük a fájdalomcsillapítót

„Amikor fogfájásra, fejfájásra vagy izomfájdalmakra beveszünk egy fájdalomcsillapítót, a gyógyszer a fájdalom helyén és a központi idegrendszerben gátolja egy vegyületcsoport, a prosztaglandinok termelődését. Ezek a kémiai anyagok részt vesznek a fájdalom, a gyulladás korai tüneteinek és a láznak a kialakulásában. Termelésükért a ciklooxigenáz nevű enzim a felelős, aminek munkáját a mindennapokban alkalmazott fájdalomcsillapítók gátolják” – magyarázza Dr. Tóth Julianna, gyógyszerész.

A fájdalomcsillapítók között két csoportot különböztethetünk meg:

  • a gyengébb hatású, nemszteroid típusú gyulladáscsökkentőket,
  • és az opioidszármazékokat.

Előbbiek főleg enyhe és közepesen erős fájdalmak csillapítására alkalmasak. Ezek a hatóanyagok gyulladáscsökkentő, valamint láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.

Az opioidszármazékok közé tartozik például a morfin. Ezek a szerek a nagyon erős fájdalmakat is enyhítik, megszüntetik, emiatt elsősorban daganatos eredetű betegségek esetén adják.

Bizonyos játékszabályokat érdemes betartani!

Ha a fájdalomcsillapítókat csak rövid időn keresztül, és a dobozukban mellékelt használati utasításban foglaltaknak megfelelően adagolva alkalmazzuk, akkor azt jól viseli a szervezet.

Túladagolva azonban az egyes fájdalomcsillapító hatóanyagok mellékhatásokat, máj-, gyomor- vagy vesekárosodást okozhatnak. Ezért orvosi javallat nélkül legfeljebb 4 egymást követő napon, vagy egy hónapban összesen 10 napon alkalmazzuk.

A nemszteroid gyulladáscsökkentők a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapítók, hiszen sok közülük recept nélkül is kapható. Ezek a hatóanyagok a betegtájékoztatóban foglaltak betartásával nem okoznak jelentős mellékhatásokat.

Ízületi gyulladás esetén mérséklik a fájdalmat, enyhítik a betegség súlyosságát, és javítják az ízületek működését, mozgékonyságát. Reumás ízületi gyulladás esetén csökkentik a gyulladást és a fájdalom erősségét. Alkalmazhatók fejfájásra, fogászati és nőgyógyászati fájdalmakra, valamint műtét utáni fájdalom és gyulladás kezelésére.

(Fotó: Getty Images/ Yulia-Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top