nlc.hu
Család

Érvénytelen keresztelések egyetlen rosszul mondott szó miatt

Rosszul mondta a szöveget a pap, az összes keresztelője érvénytelen

Csak egyetlen szót változtatott a pap a szövegen, de rengeteg keresztelés visszamenőleg érvénytelen emiatt.

Egy arizonai pap kénytelen volt elhagyni a phoenixi egyházközösséget, miután kiderült, hogy egyetlen szó megváltoztatása miatt az összes általa végzett keresztelés érvénytelen.

Az egyházmegye közölte, hogy Andres Arango tiszteletes 2021. június 17. előtt minden alkalommal rosszul mondta a kereszteléskor elhangzó szöveget, egyes szám első személy helyett, többes számot használt.

Rosszul mondta a szöveget a pap, az összes keresztelése érvénytelen

Banális hiba miatt érvénytelen sok keresztelő (Fotó: Pixabay)

„Megkeresztellek téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében” – így szólt volna helyesen a mondat, de a pap mindig „megkeresztelünk”-et mondott. (Az angolban ez egyetlen személyes névmás különbséget jelent, I helyett we.)

És hogy mi ezzel a gond?

A »mi« szó használatával az a probléma, hogy nem a közösség keresztel meg valakit, hanem Jézus Krisztus, és csakis ő

– írta Thomas J. Olmsted, a phoenixi egyházmegye püspöke a híveknek küldött levelében.

Arango a közleményében azt írta, hogy mélységesen sajnálja a hibáját, megbocsátást és megértést kért a hívektől. Tovább bonyolítja viszont a helyzetet, hogy az egyházmegye illetékesei szerint más egyházi eseményeket, például házasságkötéseket is meg kell ismételni, ha előtte érvénytelen volt a keresztelés.

Hasonló eset nemigen fordult még elő, az viszont többször is, hogy a pap durván bánt a gyerekkel a keresztelőn. Egy moldvai pópa a romániai Szucseván olyan intenzitással merített bele egy csecsemőt többször is a keresztelőmedencébe, hogy egy idő után a gyerek keringése és légzése leállt, és meghalt.  

(UPI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top