nlc.hu
Család

A pártanácsadó válaszol

Mégis meddig lehet folytatni a kettős életet?! – „Nős férfivel jöttem össze”

A pártanácsadó válaszol.

Összejöttem egy nős férfivel, egyikünk sem kapott törődést, így megadjuk egymásnak. A nős férfitól nem tudok megválni, annyira erős a vonzalom köztünk, olyan intenzív az egész, amit eddig még nem tapasztaltam meg senkivel. Közös jövőt nem tudok elképzelni vele, de elszakadni sem tudok tőle. Sem pedig a másik férfitől, aki elvileg a párom. Néha azon gondolkodom, hogy csak a megszokás tart-e minket össze a régi párommal? Vagy? És meddig tarthatom fenn ezt a kettős életet?”

– az olvasói levelet Enikő (ál)nevű olvasónktól kaptuk, aki egy szeretői viszonyba bonyolódott, és keresi a válaszokat. Mielőtt még bárki elítéli, érdemes végiggondolni, hogy valóban helyes-e, ha ítélkezünk. Azt is jó tudni, hogy a párkapcsolatokból többféle kijárat is lehetséges, és nem mindenki tudja felvállalni a szakítással járó felelősséget. A megcsalás ideig-óráig gyógyír lehet a párkapcsolatból hiányzó érzelmekre, törődésre, és olykor segíti a helyes döntést meghozni. Ha neked is van olyan mondanivalód, ami kikívánkozik belőled a párkapcsolatoddal kapcsolatban, ha a szexuális életed problémás, ha szeretnél konkrét segítséget kérni, akkor Sereg Tímea párkapcsolati mediátor és szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre. 

A megcsalás még ha jogos is, akkor is igen nehéz élethelyzet

Ritka, ha a hűtlenséget olyan oldalról láthatjuk, amikor maga a hűtlen fél mondja el, miért is választotta ezt az utat. Általában a szeretőket és a hűtlenkedőket szereti a nép támadni és ítéletet mondani felettük, és kevés esélyt kapnak ezek a szereplők arra, hogy elmondják, miért mentek bele az afférba. A párkapcsolatokat a közelség és a távolság dinamikája adja meg, ami azt jelenti, hogy fontos, hogy pont annyira legyünk érzelmileg és fizikailag közel egymáshoz, hogy ne olvadjunk egybe, és pont annyira legyünk távol egymástól időszakonként, hogy még legyen közöttünk kapcsolat. Amikor egy párnál valamilyen ok miatt bekövetkezik az eltávolodás, akkor ez a távolság közöttük sosem egy légüres tér: tele van elnyelt sérelemmel, haraggal, dühvel, megoldatlan konfliktusokkal.

Nő és férfi az ágyban telefonnal

Meddig lehet ezt így folytatni? (Fotó: Getty Images)

A párkapcsolatokban a feleknek több lehetősége is van arra, hogy úgymond kijáratot találjanak a távolságra. Ilyen lehet a telefon nyomkodása, a videójátékok, de ilyen lehet a barátokkal való találkozások, a hobbik, és ilyen kijárat lehet a megcsalás is. Nehéz helyzet, pláne, ha a hűtlen fél jogosan is teszi, és igen, ez lehet jogos: ha a párkapcsolatok öt fő területéből csak az egyik hiányzik, de minden más jól működik, akkor azt az egyet valahonnan pótolni fogja az a fél, akinek jobban hiányzik. 

Ez az öt fő terület az intimitás, a barátság, a szexualitás, a gazdasági együttműködés és a napi praktikus együttműködés. Ha csak a szex hiányzik, ha az kevés vagy sok a kellemetlen élmény azzal kapcsolatban, akkor azt nagy eséllyel egy harmadik félnél fogja megtalálni az, akinek szüksége van rá. Jelen esetben olvasónknak, aki nőként érezte úgy, hogy valahonnan pótolja a szenvedélyt. Ahogy olvasható a levélben, ez olyan tapasztalat az életében, amit sosem élt meg, így nehezen tud lemondani róla. 

A kérdés az, meddig lehet ezt így folytatni, és a válasz benne is van a kérdésben. Addig, amíg fel nem merül ez a kérdés, mert amikor már valaki felteszi ezt magának, akkor egyértelmű, hogy a vívódás és a bűntudat uralják a gondolatait. Ahhoz, hogy olvasónk érdemi döntést hozzon, érdemes lenne eltávolodnia fizikailag is mindkét férfitől. Egy utazás, ami legalább pár napig tart, jót tehet, de az is célravezető, ha szakembertől kér ebben segítséget.

Minden kapcsolatban elérkezhet az a pont, amikor felmerül az elválás kérdése, lehetséges, hogy valamelyik férfitől végleges búcsút kell venni a közeljövőben. Általában az ilyen szerelmi háromszögek nem tartanak sokáig, a szeretői kapcsolatok egy idő után kifulladnak, pontosan a közös jövő hiánya és a fejlődés hiánya miatt. A lebukás veszélye azonban nagy, ráadásul olvasónk esetében nemcsak az ő partnere sérül, hanem a szeretője partnere is, így négyen is belekerülhetnek a hazugságok spiráljába. 

Ahhoz, hogy átlássa olvasónk, hogy milyen típusú a kapcsolata a partnerével, érdemes listát írni, a pozitív és negatív oldalt végigvenni, őszintén. A jelzőket látva célszerű feltenni a kérdést: milyen típusú emberi kapcsolatra jellemzőek azok a jelzők, amikkel a partnert jellemezte? Barátság? Szerelem? Társi érzések? Ha ez tisztázódik, akkor világosabb képet kaphat olvasónk arról, hogy mennyire jellemzi a kapcsolatát a megszokás.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top