nlc.hu
Család

Eltérő a más országban felnőtt ikerlányok IQ-ja

Más országban nőttek fel az ikerpár tagjai, nagy az eltérés az IQ-jukban

Az egyik ikerlány Dél-Koreában, a másik Amerikában nőtt fel. Intelligenciahányadosuk jelentős különbséget mutatott, másban viszont nagyon is hasonlítottak egymásra.
Ikerlányok fekszenek egy ágyon

Jelentős hatással lehet az intelligenciára a lakóhely és a család – erre jutott egy vizsgálat, amelyet egy olyan egypetéjű ikerpár tagjain végeztek, akik egymástól külön nőttek fel a világ túlsó felén.

Az ikerlányok a dél-koreai Szöülban születtek 1974-ben, de miután egyikük eltévedt a piacon, kétéves korukban elszakadtak egymástól. Szüleik nem találták meg eltűnt lányukat, akit végül egy amerikai házaspár fogadott örökbe.

Az Amerikában felnőtt gyerek 2018-ig egyáltalán nem tudta, hogy van egy ikertestvére. Akkor beküldte a DNS-ét egy dél-korai programba, amely elveszett családtagok felkutatásában segített.

Miután az ikrek újra találkoztak egymással, egy csomó tesztet töltettek ki velük, amelyekkel az intelligenciájukat, mentális egészségüket és egészségügyi előzményeiket mérték fel.

Meglepő módon a Dél-Koreában felnőtt ikertestvér IQ-ja jelentősen, 16 ponttal magasabb volt, mint az Amerikában nevelkedett húgáé. A korábbi kutatások szerint az ikrek intelligenciahányadosában legfeljebb 7 pontnyi különbség volt.

Az IQ-különbség magyarázata az eltérő életút lehet. Az Egyesült Államokban felnőtt lány élete során három agyrázkódást szenvedett, ami jelentősen befolyásolhatja a kognitív képességeket. Emellett viharos volt a gyerekkora: elvesztette a családját, új családot talált, aztán új örökbefogadó szülei elváltak. Ugyanakkor a dél-koreai lány boldog, harmonikus családban nőtt fel.

A különbségek ellenére az ikrek személyisége nagyon hasonló volt, mindketten céltudatosak, jól szervezettek, kötelességtudóak és teljesítményorientáltak. Mindez arra utal, hogy a genetika jelentős hatással lehet a személyiségre.

Egy korábbi kutatás arra jutott, hogy hiába tűnnek egy ikerpár tagjai egymás klónjainak, apró eltérések lehetnek a genetikai kódjukban.

(LadBible)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top