nlc.hu
Család

Maxima holland királyné családja és élete

Egy királyné, akit senki nem akart az apja miatt, mégis meghódította a nép szívét

Ma ünnepli 51. születésnapját az Argentínában született Maxima holland királyné, aki három okos és csinos fiatal hölgy édesanyja, és aki szépen, csendben Európa egyik legstílusosabb koronásává vált az elmúlt években.

Maxima Zorreguieta Cerruti Buenos Airesben született és bár nem volt nemesi származású, egy befolyásos család sarjaként látta meg a napvilágot. Apja ugyanis Jorge Horacio Zorreguieta volt, aki földbirtokosból lett agrárminiszter az országában. A férfi második házasságából született Maxima, aki közgazdász szakon diplomázott 1995-ben Spanyolországban. Maxima – saját elmondása szerint – soha nem kérte az apja segítségét a karrierje építésében. Diplomája átvétele után Argentínában és az Egyesült Államokban is dolgozott különböző bankok alkalmazottjaként.

Négy évvel később, 1999-ben találkozott először Vilmos Sándor holland herceggel a sevillai tavaszi fesztiválon. Filmbe illő, de igaz történet az övék: Maximának ugyanis fogalma sem volt arról, hogy kivel beszélget, bár az esemény szervezői jelezték, hogy lesz majd egy magas rangú díszvendég, azt viszont nem árulták el, hogy pontosan ki érkezik. Maxima pedig nem ismerte fel a trónörököst, aki csak Alexként mutatkozott be neki. Csak órákkal később mondta el neki a többi a vendég, hogy ő bizony a „narancssárga herceg” Hollandiából. Vilmos Sándor még aznap este újabb randira hívta az argentin nőt, aki akkoriban New Yorkban dolgozott. A herceg pedig repülőre pattant és heteket töltött együtt választottjával.

holland királyi család Maxima holland királyné Vilmos Sándor holland király

Maxima Zorreguieta Prince Konstantin holland herceg és Larentien holland hercegnő esküvőjén, 2001-ben (Fotó: Julian Parker/Mark Cuthbert/UK Press via Getty Images)

Ultimátumot szabtak nekik, de a szerelem győzött

Kettejük kapcsolatát azonban hamar kiszimatolta a sajtó, és Hollandiában megismétlődött a múlt. Történt ugyanis sok-sok évtizeddel ezelőtt, hogy Vilmos Sándor édesapját, gróf Claus von Amsberget nem tartották méltó párnak az akkori trónörökös, Beatrix hercegnő számára, leginkább a Hitlerjugenddel való múltja miatt. Akkor a szerelem győzött és a hercegnő hozzámehetett a grófhoz, akiből aztán Amsbergi Miklós holland herceg lett. Vilmos Sándort is sokan próbálták lebeszélni Maximáról, amit azzal indokoltak, hogy a holland trónörökös nem vehet feleségül egy olyan nőt, akinek az apja miniszter volt a katonai diktátor Videla tábornok kormányában. (Videla uralma alatt az Amnesty International szerint 30 ezer ember halt meg és ezrek tűntek el – a szerk.) Vilmos azonban hallani sem akart arról, hogy elengedje azt a nőt, akibe – ekkorra már – beleszeretett. Két évvel a megismerkedésük után, 2001 tavaszán jelentették be az eljegyzésüket. Maxima pedig tudta, hogy a róla kialakított előítéleteket le tudja rombolni, ha a sajtó helyett az emberekkel kezd foglalkozni. Villámgyorsan megtanult hollandul és mindenkit meglepett, amikor az eljegyzési interjúban hollandul köszöntötte a nézőket.

holland királyi család Maxima holland királyné Vilmos Sándor holland király

Vilmos Sándor holland király és Maxima holland királyné esküvője, Amsterdam, 2002 (Fotó: Pool BENAINOUS/DUCLOS/Gamma-Rapho via Getty Images)

Bár a kormány és a királynő engedélyét is megkapták a frigyre, boldogságuk mégsem lehetett teljes 2002. február 2-án, az esküvőjük napján. Maxima apja ugyanis politikai múltja miatt nem lehetett jelen az esküvőn, mert bár nem volt szerepe a diktatúra alatt zajlott terrorban, vélhetőleg tudott arról, ami az országban történt. Maxima édesanyja pedig úgy döntött, ha férje nem lehet ott a ceremónián, akkor ő sem teszi tiszteletét. Így az a különös, de megható helyzet állt elő, hogy a polgári szertartáson Maxima tanúja nem más volt, mint az anyósa, az akkori Beatrix királynő.

A következő tíz évben Maxima és Vilmos Sándor még a korona súlya nélkül élhettek. Három gyermekük született, a most 19 éves koronahercegnő, Katalin Amália, a 16 éves Alexia és a 15 éves Ariane.

Catharina-Amalia hercegnő, Alexia hercegnő, Maxima holland királyné, Vilmos Sándor holland király és Ariane hercegnő (Fotó: P van Katwijk/Getty Images)

Catharina-Amalia hercegnő, Alexia hercegnő, Maxima holland királyné, Vilmos Sándor holland király és Ariane hercegnő (Fotó: P van Katwijk/Getty Images)

Tragédiák és koronázás

Előbb vagy utóbb minden trónörökös életében elérkezik az a pont, amikor át kell vennie a koronát, és az azzal járó feladatokat. Így volt ez Vilmos Sándor életében is. 2013 áprilisában Beatrix elérkezettnek látta az időt arra, hogy 33 év uralkodás után átadja trónt a fiának. Így tett egyébként Beatrix anyja és nagyanyja is korábban. Beatrix döntését az is befolyásolta, hogy másik fia, Friso herceg egy évvel korábban súlyos síbalesetet szenvedett Ausztriában és nem ébredt fel a kómából. Vilmos letette az esküt és király lett, neje pedig királyné. Beatrix így rengeteg időt tölthetett beteg fia feleségével és gyermekeivel. A család teljesen megtört, amikor Friso 2013 augusztusában elhunyt.

Beatrix királynő és Friso herceg

Beatrix királynő és Friso herceg (Fotó: Sion Touhig/Getty Images)

Két másik tragédiával is meg kellett birkóznia az uralkodópárnak: 2017-ben az egész család Dél-Amerikába utazott, amikor a non-Hodgkin-limfóma legyőzte a királyné 89 éves apját. Egy évvel később pedig újabb haláleset történt Maxima családjában: 2018-ban, mindössze harminchárom évesen öngyilkos lett a királyné húga, Inés Zorreguieta, aki régóta küzdött a magánnyal, depresszióval és anorexiával. „Tudom, hogy a családommal együtt mindent megtettem, amit csak tudtunk, de mégis megmaradt az a kínzó érzés, hogy vajon tehettem volna többet? Régen sokat énekeltünk együtt, és a temetésén elénekeltem a Knocking on Heaven’s Doort. Azt hiszem, ez jó módja volt, hogy elbúcsúzzak tőle” – emlékezett vissza húga elvesztésére 50. születésnapján Maxima királyné, aki a gyász feldolgozásához csak néhány hét pihenőt kért a koronától, és aztán ment is vissza teljesíteni a kötelezettségeit.

Ruhák

Maxima úgy lett meghatározó divatikon az uralkodói családok körében, hogy stílusa nagyon jellegzetes, de sosem túlzó. Gyakran visel nadrágkosztümöt, és hatalmas kalapokat. Attól sem riad vissza, hogy újrahasznosítsa a luxusruháit. Kedvenc Valentino estélyijét például többször is felvette már az elmúlt 10 évben, és egyáltalán nem érdekli, hogy emiatt mit gondolnak róla.

Kötelezettségek és anyaság

Kötelezettségekből pedig van bőven. Maxima szívén viseli a bevándorlók beilleszkedését segítő programokat. Tagja egy olyan csoportnak, mely javaslatokat dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy a női bevándorlók könnyebben el tudjanak helyezkedni a holland munkaerőpiacon. Beszédeiben rendszeresen kiemeli, hogy az újrakezdés és a beilleszkedés egyik legfontosabb eleme a nyelv elsajátítása. Ő maga egyébként folyékonyan beszél spanyolul, hollandul, angolul és franciául is.

Maxima nyíltan támogatja az LMBTQ-közösségeket, ő volt az első a királyi család tagjai közül, aki részt vett egy ilyen konferencián 2008-ban. Emellett természetesen számos oktatással, tehetséggondozással és egyéb társadalmi ügyekkel foglalkozó kezdeményezés pártfogója.

Amalia hercegnő és Maxima holland királynő

Amalia hercegnő és Maxima holland királynő (Fotó: Patrick van Katwijk/Getty Images)

Maxima számára azonban a három lánya és a férje áll az első helyen. Bár a házaspár legidősebb gyermeke, a trónörökös Katalin Amália több időt tölt az apjával, mint az anyjával, azért Maximával is remek a kapcsolata. „Én nem úgy látom őt, mint a leendő királynő, hanem úgy, mint az én kisbabám. Persze már 19 esztendős. Nagyon jó, erős, felelősségteljes felnőtt lett. Tisztában van vele, hogy mi vár rá a jövőben, és nagyon jól kezeli – mondta legidősebb lányáról egy interjúban a királyné, aki szerint az egész család stabilitását Vilmos Sándor teremti meg. – Ő az én horgonyom. Erősen és stabilan tart, inspirál a munkában, miközben szorosan tart, védelmez. Ez a kombináció fantasztikus.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top