nlc.hu
Család

3700 kilométert autózott a háború miatt a 10 kilométerre lévő városba

Egy ukrán férfi 3700 kilométeres kerülővel jutott el a 10 kilométerre lakó menyasszonyához

A háború miatt az ukrán férfi nem tudott a megszokott útvonalon eljutni a 10 kilométerre lévő Harkivba, ezért 3700 kilométeres kerülővel jutott el a városba.
Egy autó halad el egy rakéta maradványai mellett egy lakónegyedben Harkivban 2022. április 21-én

Egy 32 éves ukrán profi pókerjátékos, Szerhi Beljajev egy Cirkuny nevű faluban él, a szülei és a menyasszonya pedig onnan 10 kilométerre, Harkivban. A háború előtt gyorsan és rövid úton el tudott jutni hozzájuk, de miután február 24-én az orosz erők megszállták Ukrajnát, a megszokott útvonalat nem lehet használni – írja a 444 a Guardian cikke nyomán. 

Ezért a férfi merész dolgot talált ki: úgy döntött, elautózik az orosz határig, Oroszországon keresztül Lettországig, tovább Litvániába és Lengyelországba, majd vissza Nyugat-Ukrajnába, hogy nyugatról eljusson Harkivba. 

Beljajev nem mindennapi utazása még az orosz titkosrendőrség, az FSZB figyelmét is felkeltette, mert azt gondolták, hogy a férfi orosz pozíciókról tájékoztatta az ukrán hadsereget.

Egy 70 kilométeres szakasz a fronton át vitt, itt több ellenőrzőpont lassította a négyautós konvojt, amelynek a férfi Hondája volt az egyik tagja. Átnézték a telefonját, egy társát pedig alsónadrágra vetkőztették, hogy van-e rajta valamilyen katonai múltra utaló tetoválás. Beljajev azt mondta, ha nem törölt volna mindent a telefonjáról, már halott lenne, ugyanis útközben tájékoztatta az ukránok barátait az orosz csapatok mozgásáról.

Később Belgorodban is mindannyiukat kihallgatta az FSZB, de az ukrán férfi végül 20 percen át beszélgetett a pókerezésről. Amikor végül megérkezett Harkivba a szüleihez – köztük a beteg édesanyjához – és a menyasszonyához, párja lakásától 50 méterre még megállították a rendőrök. Gyanúsnak találták a kocsija állapotát, és hogy pokrócok vannak benne. Beljajev az útlevelébe ütött pecsétekkel igazolta a 3700 kilométeres kalandját.

(Kiemelt kép: illusztráció. Autó halad el egy rakéta maradványai mellett egy lakónegyedben Harkivban 2022. április 21-én. A kép illusztráció. Fotó: SERGEY BOBOK / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top