nlc.hu
Család

Fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény a rezsinél

Más lesz a gáznál a téli és nyári átlagfogyasztás, ami felett piaci árat kell fizetni

Mit jelent a rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény?

A rezsicsökkentés mértékről szóló új rendelet megjelenése után még mindig rengeteg kérdés maradt a fogyasztókban. A leírtakat úgyis lehet értelmezni, hogy havonta nézik, időarányosan túllépjük-e az átlagfogyasztást, de van egy ilyen részlet is: “a földgázfelhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni”. 

Hogy ez mit jelent pontosan, arra 24.hu kérdezett rá az MVM-nél. Válaszuk alapján

  • aki havonta diktál, annak havi szinten, vagyis számlánként nézik majd, hogy a fogyasztó az átlagfogyasztás alatt és felett mennyit fogyaszt. A kedvezményes mennyiség naparányos részét kapja kedvezményes áron, az e feletti mennyiséget II. áron (azaz nem rezsicsökkentetett áron) számolják el minden számlában, ez igaz áramra és gázra is a részszámláknál
  • a gáznál viszont az elszámolószámlában fogyasztási jelleggörbe szerint számítják az adott időszakra, az adott mennyiségére jutó kedvezményes részt
  • az átalánydíjasoknál  az egyetemes szolgáltató az adott fogyasztási helyre megállapított mértékadó éves fogyasztást veszi alapul, az alapján számítják havonta a rezsicsökkentett és a lakossági piaci árat, az éves elszámolásnál pedig a földgázra az elszámolószámlában a fogyasztási jelleggörbe szerint számítják az adott időszak adott mennyiségére jutó kedvezményes részt.
Gázfűtés égéstermékét elvezető alumínium csövek "orgonasípjai" sorakoznak az I. kerület lakóépületein

Gázfűtés égéstermékét elvezető alumínium csövek “orgonasípjai” sorakoznak az I. kerület lakóépületein. (Fotó:
MTVA/Jászai Csaba)

Az pedig, hogy a gáznál az átalánygörbe alapján számítják ki a kedvezményes részt, az azt jelenti, hogy télen és nyáron, vagy inkább hogy hónapról hónapra más lesz az ennek alapján korrigált átlagfogyasztás, vagyis nem a 144 köbméteres havi átlagfogyasztással fognak számolni, hanem azt korrigálják a jelleggörbe alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top