nlc.hu
Család
Kiderült, hány háztartásnak emelkedik a rezsije

Kiderült, hány háztartásnak emelkedik a rezsije

Most kiderül, hogy ki marad az olcsó gáz és áram sávjában.

Ahogy azt mi is megírtuk, a múlt héten megjelentek az új rezsiárak, és azóta mindenki lázasan számol. 2523 KWh/év fogyasztásig 36 forint marad az áram ára a lakosságnak, a földgáz esetében pedig ez a mágikus szám 1729 köbméteres fogyasztást jelent, mert eddig köbméterenként csak 102 forintot kell fizetnünk. Ez havi szintre lebontva az áram esetében 210 KWh/hónapot jelent, vagyis akinek eddig nem volt több a havi villanyszámlája körülbelül 7569 forintnál, az hátradőlhet, ő továbbra is védve van.

Havi szintre lebontva a gáz esetében ez a mágikus szám 144 köbmétert jelent, vagyis akinek átlagosan nem haladja meg a gázszámlája a nagyjából a havi 15 ezer forintot, az továbbra is örülhet annak, hogy olcsón kapja a gázt.

számlák és gáz

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Most az is kiderült, kiket érint az emelés

Az áramellátásban az 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti, a gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium az atv.hu kérdésére. A tárca szerint „aki túl van a sávhatáron, azok nagy része is, közel van az átlagfogyasztáshoz, tehát kis odafigyeléssel sávhatár alatt tud maradni.”

Mindez azt jelenti, hogy 1,4 millió háztartásnak kell augusztus 1-jétől kétszeres árat fizetnie az átlagfogyasztás felett az áramért, és 900 ezer háztartás számíthat az átlagfogyasztás felett hétszeres gázárra a számláján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top