nlc.hu
Család

A klímaszorongás hatása a gyerekvállalásra

A klímaszorongás kihat a gyerekvállalásra is

A fiatalok aggódnak az éghajlatváltozás miatt, ezért kisebb család alapítása mellett döntenek vagy elállnak a gyermekvállalástól.
Árvízben gázol gumicsizmában egy kislány

A ma született gyerekek várhatóan átlagosan 6,8-szor több hőhullámot, 2,6-szor több aszályt és 2,8-szor több árvizet fognak átélni életük során, mint a nagyszüleik. Az éghajlatváltozás emellett a 21. század egyik legjelentősebb egészségügyi kockázata is, amelynek főleg a gyerekek vannak kitéve – írja a Másfélfok.

A klímaváltozás miatti nem túl fényes jövőkép jelentős mértékű szorongást okoz a fiatalok körében, derült ki egy kutatásból, amelyben 10 ország több mint 10 ezer fiatalja vett részt. A megkérdezettek mintegy fele úgy nyilatkozott, hogy olyan mértékben tapasztalt éghajlati szorongást, amely hatással volt mindennapi életére, és

körülbelül egynegyedük jelezte, hogy fél a gyermekvállalástól a klímaválság miatt.

Sokan a korábban tervezettnél kisebb család alapítása mellett döntenek vagy elállnak a gyermekvállalástól az éghajlatváltozás miatt. A fent említett felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 40 százaléka habozik a gyermekvállalással a negatív jövőkép miatt.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top