nlc.hu
Család

Tiltólistás filmek a szerelemről

Ezeket a filmeket nem szabadna többé megnézned a párkapcsolati szakértők szerint

A romantikus mozik mellett egy klasszikus mese is bekerült a tiltólistás filmek közé.

Tudjuk, hogy a szerelem a valóságban az esetek többségében bizony még megközelítőleg sem olyan, mint ahogy azt a romantikus filmekben látjuk. Ez pedig akár káros is lehet. A Time Out magazin pszichológusokat, terapeutákat és párkapcsolati coachokat kérdezett, szerintük mely híres filmek ábrázolják a leginkább irreális módon a szerelmet. Íme, a lista!

Dirty Dancing

A Dirty Dancing a szakember szerint azért egészségtelen, mivel azt sugallja, amit a klasszikus tündérmesék is, hogy egy nőt meg kell menteni, onnantól kezdve pedig egész hátralévő életében a férfitól fog függeni. „Nem várhatod el, és nem is szabad elvárnod, hogy a partnered oldja meg a problémáidat, vagy minden egyes pillanatban ott legyen melletted” – mutatott rá  Gurpreet Singh pszichoterapeuta.

Sztárom a párom

A Sztárom a párom üzenete, hogy még ha passzívan várakozol is, amikor eljön az ideje, magától besétál az életedbe az ideális társ. A valóságban azonban ennek kicsi a valószínűsége. „Ez egy mítosz. Egyszerűen nem így történik. Nem szabad hátradőlni és várni a nagy Ő-re. Valójában proaktívnak kell lenned, hogy lelki társat és partnert találj. Néha úgy kell kezelni, mint az álláskeresést. Időt és energiát kell szánnod rá” – fogalmazott Jo Barnett párkapcsolati coach.

Szerelmünk lapjai

Részlet a Szerelmünk lapjai című filmből

Szerelmünk lapjai

„Noah felújít egy házat Allie-nek. Levélváltásról levélváltásra vár rá. Kézenfogva halnak meg. Az idealizált szerelemről beszélnek. Ha hiszel benne, akkor arra következtetsz: nem szabad megelégednem kevesebbel. De a legtöbb átlagos párkapcsolat nem ilyen. Emberek vagyunk, esendőek vagyunk. A szerelem tökéletlen, éppen úgy, mint mi magunk” – magyarázta Gurpreet Singh.

Hófehérke és a hét törpe

„Ki az a herceg az erdőben? Mitől ideális partner Hófehérke számára? Soha nem látta és nem beszélt vele, de ő élete szerelme? A tündérmesék ott érnek véget, ahol a valódi történetnek kezdődnie kell. Soha nem szólnak arról, mivé fejlődik egy kapcsolat” – fejtette ki aggályait Goedele Liekens, klinikai pszichológus, szexológus.

Grease

A Grease káros üzenete: meg kell változnod a partnered kedvéért. „Sandynek teljesen át kell alakulnia, hogy Danny érdeklődni kezdjen iránta. Miért kellene valaki mássá válnia? Miért akar valójában Sandy azzal a személlyel lenni? Az ellentétek vonzzák egymást, de mi marad, ha túljutnak a szexuális vonzalmon? Ha közös az értékrendetek, a kapcsolat valószínűleg tartós lesz. Ha pusztán fizikai vonzalomról van szó, akkor gyorsan véget ér” – mondta Gurpreet Singh.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top