nlc.hu
Család

Megszólalt Jaffrey Dahmer magyar származású iskolatársa

Facebook posztban írt Jeffrey Dahmerről a magyar származású iskolatárs

Kiderült, hogy a hírhedt sorozatgyilkos, Jeffrey Dahmer-rel egy iskolába járt egy magyar származású férfi, aki most a saját Facebook oldalán írt arról, milyen gyerek volt az emberek tucatjaival végző Dahmer.

Jeffrey Dahmerről, a brutális sorozatgyilkosról, Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmersztori címmel készített sorozatot a Netflix, amely még a vártnál is hangosabb sikert aratott, pontosabban a második a legnézettebb angol nyelvű produkció lett a Stranger Things után. A sorozat a ’90-es évek rettegett sorozatgyilkosának borzalmas ámokfutását dolgozza fel, aki a rendszerszintű rasszizmus és homofóbia miatt többször is kicsúszott az igazságszolgáltatás kezei közül, és tíz éven keresztül szabadul gyilkolhatott. A hatalmas nézettség után a Netflix be is rendelte a sorozat második és harmadik évadát, bár mi úgy gondoljuk, hogy nem feltétlen szerencsés a médiának sármos színészekkel romantizálni olyan kegyetlen és beteg pszichéjű embereket, mint Dahmer.

A férfinek nemi erőszak, kínzás, feldarabolás, nekrofilia, és  kannibalizmus is volt a számláján. 

Jeffrey Dahmer

Jeffrey Dahmer 1982-ben. (Fotó: Prisons/Getty Images)

Magyar osztálytárs a múltból

A hype hatására került elő egy érdekes magyar szál a rettegett bűnöző múltjából. A TikTokon terjedt el egy videó, amelyben arról olvashatunk, hogy volt egy magyar származású osztálytársa a Ohio-i Revere Higgy általános iskolában. Csépe Attila azt állítja magáról egy üzenetben a Dahmer után érdeklődő tiktokkernek, hogy Jeffrey nem volt erőszakos, sőt, inkább csendes, félrevonuló srác volt. Mint írta, az egyik barátjával, Daviddal soha nem játszottak amerikai futballt, ami annyira felidegesítette a tanárukat, Mr. Coxot, hogy az  egyszer rájuk parancsolt, álljanak be játszani. 

„Egyszerűen nem beszélt. Mármint semmiről, senkinek. Úgy tűnt nekem, hogy kerülte az embereket. Nem nézett senki szemébe, minden mozdulata gyámoltalanságra utalt. Például, ha a folyosón járt, lefelé nézett, és az összes ujja be volt húzva “írta a Facebookon a jelenleg is Amerikában élő egykori osztálytárs, akit persze rengetegen megkerestek, miután kiderült, hogy a sorozatgyilkossal járt egy iskolába. Erről egy fotó is tanúskodik, amelyre ő maga is reflektál az egyik nyilvános posztjában (a szöveget módosítás nélkül közöljük, előfordulhatnak benne nyelvhelyességi hibák).

„Igen, én szereplek a napló fotón, igen ismertem a Dahmert, és jól emlékszem rá. Mielőtt kitérek a témára egy dolgot fontolóra kell venni, márpedig az hogy minden emlékem kizárólag a hatodik osztályhoz fűződik, azaz, 1971/1972. Amikor 12 éves voltam.
Bath Elementary school ba jártunk (Bath egy kis község, nincs messze Akrontol). A Dahmer az én osztályomban volt. Ez mit jelent? Ezekben az években mi 6. osok szinte egész nap együtt voltunk. Tehát, minden tan egy szobában, egy tanárral végzett. Viszont annak ellenére, hogy sok időt töltöttünk egymás körében, nem azt jelenti, hogy egymást kerestük, vagy hogy közelebbről ismertük egymást. Néhány dologra emlékszem persze. Arra emlékszem, hogy a Dahmer egy nagyon visszavonult, csendes, félrehúzódó egyén volt. Nem vegyült a többi gyerekkel, nem beszélt, hacsak kötelező nem volt. Nem bántott senkit, semmi erőszakos tulajdonságot nem vettem észre rajta” (sic!)

A nagy érdeklődésre való tekintettel Csépe Attila a Facebook oldalán több nyilvános posztot is közzé tett, amiben leírja többek között azt is, hogy nem sokra emlékszik Dahmerrel kapcsolatban, ugyanis amikor  7. osztályosak lettek, más épületbe kerültek és más lett a napirendjük is.  
Sokan kérdezték, hogy milyen érzés hogy egy szobában voltam egy ilyennel. Hát erre csak azt tudom mondani hogy abban az időben 12 éves fiúk voltunk, lehetett mondani hogy kicsit fura volt, de sokra lehetett volna mondani, hogy fura gyerek volt.
Ami ő benne kialakult az csak a későbbiekben alakult ki.
A sorozatot még nem tekintettem meg, viszont amikor először kijött a hír (azt hiszem a 90-es évek végén) olvastam róla az újságban. Nagy dolog volt, az biztos.
Nos, ennyit bírok mondani csak”(sic!) – írta Csépe Attila a Facebookon.

Mások szerint is furcsa gyerek volt

Amikor Jeffrey nyolcéves volt, a család Ohióba költözött, erről az időszakra emlékszik vissza Attila is. A Wikipédia azt írtja, hogy Dahmer gyermekkorának korai évei normálisan teltek, tízéves kora után kezdett zárkózottá válni, erről a magyar származású iskolatársa is beszámolt. Ekkoriban már elpusztult állatokat vitt haza, és felboncolta őket, majd tizenéves korában inni kezdett, és alkoholistává vált. A Wikipédia szerint az egyik iskolatársa felidézte, amint egyszer kérdőre vonta Jeffrey-t, hogy mi az, amit iszik, mire Jeffrey megrázta a fejét és annyit mondott: “a gyógyszerem”.

Sokan úgy emlékeznek vissza Dahmerre, mint egy furcsa fiúra, akinek különös szokásai voltak,  például felvett furcsa szokásokat, mint például ahogy ment a buszmegállóba: négyet előre lépett, egyet hátra, majd megint négyet előre és kettőt hátra. Máskor pénzt szedett be az osztálytársaitól, és a közeli bevásárlóközpontban egy show-t rendezett. Vagy hangosan kiabálva rohant az iskola folyosóján, vagy pedig azt képzelte, hogy gyilkosság történt, és körberajzolta a képzelt testet. Első groteszk fantáziálása körülbelül 13-16 éves kora között volt, amikor is felfigyelt egy helyi kocogóra. Elképzelte, hogy leüti, és utána azt csinál vele, amit akar. Egy nap aztán ténylegesen meg akarta tenni, de szerencsére a kocogó nem jött. Később azonban beváltotta képzelgéseit, és a rendőrség felületessége és rendszerhibái miatt hosszú évekig gyilkolt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top