nlc.hu
Család

ENSZ: 45 ezer nő és lány lett családon belüli erőszak áldozata 2021-ben

ENSZ: 45 ezer nő és lány lett családon belüli erőszak áldozata 2021-ben

Az adatok nem tükrözik teljesen a valóságot, az áldozatok száma ennél magasabb lehet.

Az ENSZ közlése szerint a 2021-es évben óránként több mint öt nőt vagy lányt gyilkolt meg saját családtagja, ami azt jelenti, hogy az áldozatok száma körülbelül 45 ezerre tehető. A világszervezet szerint a valós számok ennél sokkal magasabbak lehetnek, 2021-ben tíz halálesetből nagyjából négyet nem számítottak nők ellen elkövetett gyilkosságnak, mert nem állt rendelkezésre elegendő adat.

Bár tavaly Ázsiában történt a legtöbb családtag által elkövetett nőgyilkosság, itt a statisztikák szerint 17 800 nőt gyilkoltak meg így, de Afrikában nagyobb a veszélye annak, hogy a nőket és a lányokat meggyilkolja egy családtagjuk. Mindeközben pedig a koronavírus-járvány kitörését követően megnőtt a nőgyilkosságok aránya Észak-Amerikában, illetve Nyugat- és Dél-Európában, és az adatok azt mutatják, hogy a növekedés nagyrészt a férjeken és partnereken kívüli más családtagok által elkövetett gyilkosságok miatt következett be.

Egy nő védekezik az erőszak ellen

Fotó: Pexels

Guardian Bárbara Jiménez-Santiago emberi jogi ügyvéd, az Equality Now nemzetközi nőjogi szervezet amerikai regionális koordinátora szerint fontos, hogy kellő adattal rendelkezzünk a nőgyilkosságokról, és a statisztikáknak tartalmazniuk kell az erőszak egyéb formáiból eredő haláleseteket, például azt is, ha valaki nemi erőszak után öngyilkos lesz, vagy ha valaki, aki nemi erőszak miatt teherbe esik, meghal a szülés közben. 

„A családon belüli erőszakot a világ egyes részein még mindig magánügynek, családi ügynek tekintik. A rendőrség és az ügyészség gyakran nem veszi komolyan az eseteket, és az áldozatok hibáztatása széles körben elterjedt. Ez visszatartja a nőket és a lányokat attól, hogy jelentsék a jogsértéseket. Az elkövetők büntetlenül maradnak, és ez állandósítja a további visszaéléseket” – tette hozzá.

(via Telex/444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top