nlc.hu
Család

Sztárok, akik a béranyaság miatt döntöttek, olykor kényelmi szempontból

Egyre több sztár mások méhét béreli ki, az okok pedig vegyesek

A béranyaság megosztó téma, de az egészen biztos, hogy sokak számára ez az utolsó lehetőség arra, hogy saját gyermekük legyen. Mivel drága szolgáltatásról van szó, igen gyakori a sztárok világában. De vajon kinek milyen ok húzódik meg a döntése mögött?

A béranyaság a mai napig megosztja az embereket. Míg egyes országokban legális, és egy egész piac épül rá, addig más helyeken, mint például nálunk, tiltja a törvény, hogy egy nő áruba bocsássa a méhét. A téma megosztó, hiszen számos etikai, erkölcsi és emberi jogi kérdés merül fel a speciális szolgáltatással kapcsolatban, még akkor is, ha alapvetően egy jó ügyet hivatott szolgálni: lehetőséget ad az anyaságra olyan nőknek, pároknak, akik egészségügyi, vagy biológiai okokból nem tudnak kihordani egy saját gyermeket.

Az ellenérvelők szerint azonban, ha közelebbről megnézzük azokat az eseteket, amikor valaki béranyaságra vállalkozott, akkor általában szegénységet, kilátástalanságot és gyakran éhező saját gyerekeket látunk. A béranyaságot ellenzők úgy vélik, hogy a kínálat oldalán lévő nők rendszerint kiszolgáltatott, hátrányos helyzetben vannak, és csak azért, mert pénzért, a kitörés lehetőségéért áruba bocsátották a testüket, még nem jelenti azt, hogy szabad akaratukból döntöttek így és nem külső nyomásra.

Nem ez a cikk fogja megmondani, hogy melyik a jobb, ha a törvény tiltja, vagy engedélyezi a béranyaságot, de az egészen biztos, hogy az illegalitásban dolgozók sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a közvetítőknek, az orvosoknak, vagy a leendő szülőknek. Ettől függetlenül a béranyaságra a fejlődő országokban elsősorban tényleg a kilátástalan helyzetűek vállalkoznak, míg a szolgáltatást igénybe vevők a nyugati országokban élők  privilégiuma, hiszen a béranyaság a meddőségi kezelések legdrágább fajtája, így nem véletlen, hogy igen sok olyan A listás sztárt találunk, akik más nők segítségével váltak anyává, szülővé.

Mi is pontosan a béranyaság?

A béranya lehet a gyermek vér szerinti anyja, ilyenkor mesterséges megtermékenyítés útján esik teherbe, vagy történhet megtermékenyített embrió beültetésével. Alapesetben a béranya anyagi ellenszolgáltatásban részesül, de akadnak olyan esetek, amikor szívességből segít a béranya.

A béranyaság lehetősége több okból merülhet fel: ilyen okok lehetnek a homoszexuális párkapcsolat, a női meddőség vagy egyéb orvosi okok, amelyek a terhességet kockázatossá vagy lehetetlenné tennék.

(via)

Amikor a test nem képes a terhességre

Pár évvel ezelőtt Kim Kardashian került azzal a címlapokra, hogy a harmadik gyerekét béranyával hordatta ki. Az akkori férje, Kanye West azt nyilatkozta, hogy felesége súlyos terhességi toxémiában szenved, amely egy jellegzetes tünetekkel, extrémebb esetekben magzati és anyai életveszélyes állapottal járó betegség. Kardashian esetében a betegség már második gyermeke születésénél is komplikációkat okozott, és mivel orvosa is azt tanácsolta számára, hogy ne vállaljon még egy gyermeket. Végül egy béranya mellett döntöttek, de állításuk szerint egyáltalán nem volt könnyű e-mellett letenni a voksukat.

„Terhesnek lenni teljesen más, de akárki, aki azt gondolja, hogy ez a könnyebb út, az teljesen téved” – írta Kim Kardashian a saját weboldalán.

Kim Kardashian és a gyerekek

Kim Kardashian és a gyerekek, North, Saint és Chicago (Fotó: Profimedia)

A béranyaság intézménye főleg ilyen okokból jött létre, hiszen számos olyan egészségügyi probléma, díszfunkció létezik, amely lehetetlenné teszi egy terhesség kihordását. Így járt az egykori szupermodell, Tyra Banks is, aki párjával, Erik Aslával több sikertelen IVF kezelésen volt túl, ezért végül egy béranya segített nekik abban, hogy saját gyermekük legyen, és 2016 januárjában megszülessen a fiúk, York. Tyra Banks szerint ahogy öregszik egy nő, annál bonyolultabb teherbe esni. 

Országonként változó, mennyibe kerül egy béranya:

  • A háború előtt Ukrajnában virágzott a béranyaság, ahol az amerikai árakhoz képest olcsón lehet hozzájutni a szolgáltatáshoz. Egy kijevi béranyaközpont a szolgáltatás ára 9 és 15,5 millió forint között alakul.
  • Az Egyesült Államokban a béranyaság teljesen transzparens,  100 és 150 ezer dollár (30-50 millió forint) között mozog a teljes procedúra ára: ebből nagyjából 35-50 ezer dollár (10-15 millió forint) maga a béranya díja. 

„Ez nem olyan dolog, ami csak úgy megtörténik”

– nyilatkozta gyermeke megszületése előtt a 44 éves szupermodell, aki pozitív, de ritka példája annak, hogy ennyi idősen saját petesejttel lehetett gyermeke, hiszen 40 év felett már drasztikusan csökken a petesejtek minősége.

Tyra Banks fia

Tyra Banks kisfiával és édesanyjával (Fotó: Instagram)

Hasonló okokból választotta Garbielle Union színésznő is a béranyaság intézményét, a nő korábban egy interjúban elmondta, hogy nagyon sok vetélésen ment keresztül, és bár nagyon szerette volna saját maga kihordani gyermeküket, a teste nem volt képes rá. Gabrielle és férje is a béranyaságot választották: így jött világra első, közös gyermekük. Elizabeth Banks színésznő hasonlóképpen saját maga szerette volna kihordani gyermekeit, de nem sikerült, és csak nehezen tudta elfogadni, hogy egy másik nő  tegye ezt meg helyette. Azóta két gyermeket is vállaltak férjével, akiket egyaránt béranya szült meg.

A homoszexuális párok máshogy nem is juthatnának saját gyerekhez

A béranyaság nemcsak azoknak nagy segítség, akik a koruk vagy egészségügyi problémák miatt nem képesek kihordani a gyermeküket, hanem a homoszexuális pároknak is ez az egyetlen út, ha biológiailag saját gyermeket szeretnének. Így lehettek Ricky Martinnak 2008-ban ikerfiai, ráadásul ő egyedülálló volt, mikor apa lett, az utóbbi két évben viszont már párjával, Jwan Yoseffel nevelik a két fiút.

Ricky Martin és Jwan Yosef gyerekei

Ricky Martin és Jwan Yosef a gyerekekkel: Valentino Martinnal és Matteo Martinnal a Zsivány egyes bemutatóján, 2016-ban (Fotó: Frazer Harrison / Getty Images via AFP)

Neal Patrick Harris, az Így jártam anyátokkal sztárja 2010-ben jelentette be, hogy partnerével, David Burtkával egy béranya segítségével ikreket várnak, akik az év októberében szerencsésen meg is érkeztek. A pár 2014 őszén Olaszországban házasodott össze.

Matt Bomer és Simon Hallsnak három fiúgyermekük van, akik közül ketten ikrek. Az első fiuknak Matt a biológiai apja, az ikreknek pedig Simon. Mindhárom gyerek béranya segítségével jött a világra.

És mi a helyzet a kényelmi, hiúsági szempontokkal?

Köztudott az is, hogy a béranyaságnak az csak egy része, hogy olyan nők veszik igénybe a szolgáltatást, akiknek az egészségi állapotuk nem teszi lehetővé, hogy teherbe essenek, vagy hogy kihordjanak egy gyereket. Ott vannak azok a nők is, akik biológiailag képesek ugyan a terhességre, de nem akarják a kilenc hónappal járó testi változásokat, megterhelőnek és macerának tartják, és inkább kiszervezik a terhességüket. A sztárvilágban számos olyan esetet látunk, amikor vélhetőleg inkább kényelmi okai vannak annak, hogy egy nő béranyát fogad. Persze az igen ritka, hogy ezt fel is vállalják a sztárok, inkább csak sejtések, pletykák keringnek azzal kapcsolatban, hogy hiúsági ok áll a döntés mögött. Sokak ezt nem tudják elfogadni. A legutóbb Czutor Zoltán akadt ki azon, hogy a 41 éves Paris Hiltonnak béranya hordta ki az első gyermekét. „Ha egy nő csak azért vállal így gyereket, hogy emiatt fiatalosabbnak tűnjön, én azt inkább szánalmasnak gondolom. (…) mert ezzel akarnak szembeszállni a korukkal.” Utóbbi mondatát akár vissza is szívhatná az énekes, ugyanis számos oka lehet annak, ha egy nő mondjuk negyven felett jut el odáig, hogy szeretne, vagy tud gyermeket vállalni, és a legkisebb az esélye annak, hogy így akar fiatalosabbnak tűnni… Az ilyen jellegű kiszólások nemcsak feleslegesek, hanem rengeteg olyan nőt bántanak meg velük, akik egyébként sincsenek könnyű helyzetben. Jó példa erre a fentebb említett Tyra Banks, aki a társadalmi beidegződések miatt szégyellte magát, amiért nem tudott egy terhességet kihordani. Bevallása szerint nem érezte magát kevésbé nőnek, de magát hibáztatta, amiért túl sokáig várt a teherbe eséssel. Ma már belátja, hogy az önvád felesleges volt, és arra kéri a nőket, hogy támogassák egymást, és ne hibáztassák az ambiciózusokat. „Soha, de soha nem tudhatod, min megy keresztül valaki” – mondta az egykori szupermodell a People-nek.

Paris Hilton

Paris Hilton gyerekkori fotójával (balra) – Paris és újszülött babája (jobbra) – Fotó: Instagram

Czutor Zoltánnak annyiban igaza van, hogy valóban vannak olyan nők is, akik tényleg kényelmi okokból szervezik ki a terhességüket. Nagy eséllyel ilyen volt Priyanka Csopra gyermekvállalása is, aki a párjával, Nickkel állítólag azért döntött a béranya útján történő gyermekvállalás mellett, mert túl zsúfolt volt a napirendjük – ami gyakran azt jelentette, hogy távol voltak egymástól. Egy bennfentes állítólag azt mondta a Daily Mailnek, hogy a színésznőnek nem voltak termékenységi problémái, csak nem tudtak időt szakítani arra, hogy fizikailag együtt legyenek, hogy „akkor foganjon meg, amikor ő ovulál”…. A pár egyelőre nem erősítette meg, hogy ez igaz-e vagy sem, ezért nem tudhatjuk biztosan, hogy ez nem csak egy rosszindulatú pletyka. 

Hasonlóan kétesélyes Sarah Jessica Parker és férje, Matthew Broderick béranyaságáról szóló hír is. A pár legidősebb gyermeke, James Wilkie 2002-ben született, őt Parker hordta ki, majd 2009-ben dajkaanya segítségével megszülettek az ikrek, Marion Loretta Elwell és Tabitha Hodge. Az Emmy-díjas színésznőt sokan kritizálták, hogy csak a karrierjét féltve, választotta ezt az utat, hiszen ebben az időszakban forgatta a Szex és New York-filmek második részét. Parker azonban azt állította, hogy a férjével évekig próbálkoztak, de nem jártak sikerrel. 

Sarah Jessica Parker és Matthew Broderick ikrei

Sarah Jessica Parker és Matthew Broderick az újszülött ikrekkel 2009-ben (Fotó: Robin Layton via Getty Images)

Heteró férfiak is igénybe veszik a béranyákat, van úgy, hogy ők vágyakoznak jobban a gyerek iránt, de nincs éppen párjuk, vagy esetleg a párjuk nem akar gyereket. Itt van például Cristiano Ronaldo esete, akinek első gyermeke, Cristiano Jr. 2010-ben született meg a pletykák szerint egy pincérnőtől, majd a futballsztár bejelentette, ismét apa lesz, a sportolónak béranya hozta világra újabb gyermekeit, akinek 12 millió eurót (3,4 milliárd forintot) fizetett. Állítólag Ronaldo nemcsak azért fizetett a béranyának, hogy kihordja gyermekét, hanem azért is mélyen a zsebébe nyúlt, hogy ne fedje fel kilétét. 

Magyarországról nem tudunk példát felhozni, hiszen nálunk illegális a béranyaság, és az is bűncselekménynek számít, ha a szolgáltatást például egy olyan országban vesszük igénybe, ahol ezt a törvény megengedi. 

(via, via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top