
A szakértők már most arra figyelmeztetnek, hogy jelentősen drágulhat az olívaolaj ára is, a tavalyi év időjárása ugyanis Európa-szerte rossz hatással volt az olajbogyó-hozamra. A foodandwine.com cikke szerint még az olyan jelentős olívaolaj-termelő és -exportáló országok, mint Olaszország, Görögország, Spanyolország és Portugália alacsonyabb termésmennyiséget jeleznek előre. Olaszország, amely a világ második legnagyobb olívaolaj-termelője, egymaga 37 százalékkal kevesebb olajat állíthat majd elő 2023-ban, mint az előző évben.
Dusan Kaljevic, a Filippo Berio vezérigazgatója a Food & Wine-nak azt mondta, hogy becslésük szerint ők 20 százalékkal kevesebb végterméket tudnak majd előállítani, ami az olajtípustól függően 30-50 százalékos áremelkedést fog eredményezni. Az aszályok és a hőhullámok pedig nem csak a mennyiségére lesznek hatással, hanem az olívaolaj ízére is. Mindeközben a szakemberek azon dolgoznak, hogy megtalálják azokat az olajfa-fajtákat, amelyek jobban tűrik az éghajlati szélsőségeket és ellenállóbbak a kórokozókkal szemben.

Fotó: Profimedia
Magyarországon a Monini Classico extraszűz olívaolaja 5000-7000 forint/liter áron kapható jelenleg, ugyanez Olaszországban 5 euróba (kb. 1900 forintba) kerül, írja a Telex.