nlc.hu
Család

Kevesebb spermaszáma lehet az irodai dolgozóknak

Az irodai munka rossz hatással van a férfiak spermaszámára

A fizikai munkát végző férfiak ötven százalékkal magasabb spermiumszámot produkáltak, mint az irodai munkát végző társaik.

A munka közbeni fizikai aktivitás jelentős hatással lehet a férfiak spermájának megtermékenyítő hatására. A Harvard Egyetem friss tanulmányából kiderült, hogy jóval magasabb spermiumszámot produkálnak a fizikai munkát végző férfiak azoknál a társaiknál, akik irodában dolgoznak – írja a 24.hu.

Irodai dolgozó

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Az nem újdonság, hogy a mozgásszegény életmód rossz hatással lehet a férfiak megtermékenyítő képességére. A testmozgás segít a hormonszint szabályozásában, kedvezőbb teret teremtve a spermiumszám növeléséhez. Az elmúlt ötven évben nagyjából a felére csökkent a férfiak spermiumszáma a világban, ami a szakértők szerint összefügg a környezeti, étrendi és életmódbeli tényezők megváltozásával. Eddig azonban nem tudták a spermaszám csökkenését egyértelműen párhuzamba állítani a vizsgált férfiak foglalkozásával. Az új, 377 főt érintő kutatásban azoknál a férfiaknál mutatták ki a legmagasabb spermiumszámot, akik a kérdőívben azt válaszolták, hogy gyakran emelnek és mozgatnak nehéz tárgyakat. Ezeknek a férfiaknak 46 százalékkal volt magasabb a spermiumkoncentrációja és 44 százalékkal nagyobb a spermiumszáma a többi férfihez képest. A tanulmány szerint nem csak a spermiumok száma, de a tesztoszteron szintje is magasabb volt a fizikai munkát végző férfiak esetében, aminek jelentős hatása van a libidószintre is. Lidia Mínguez-Alarcón, a tanulmány szerzője szerint az eredmények azt sugallják, hogy a munka közbeni fizikai aktivitás a férfiak reprodukciós potenciáljának egyértelmű javulásával járhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top