Trend

Ijesztő: 20 év múlva így néz ki egy irodai dolgozó

A tudósok nagyrészt elrettentésül alkották meg Emmát életnagyságban, hogy a mostani kutatások alapján bemutassák, ilyen görnyedt hátú, visszeres lábú és véreres szemű emberi torzók leszünk, ha nem változnak sürgősen az irodai szokások.

Véreres szemekkel, pislogás nélkül meredni a monitorra naphosszat? Görnyedt háttal, ugyanabba a pozícióba merevedve ülni a hét öt napján a gép előtt? Ha így éled az életedet, jó eséllyel te is Emmává válhatsz – állítják egy frissen publikált kutatás vezetői a Ladbible beszámolója szerint. Az életnagyságú, emberszerű Emmát mint a kutatók elmondták, leginkább azért teremtették, hogy elrettentésül bemutassák, 20 év múlva hogyan néz majd ki a jövő tipikus dolgozója.

Állításuk szerint már 20 éven belül drasztikusan megváltozik a testünk, amennyiben nem áll be drámai változás a napjaikat nagyrészt irodában, a monitor előtt töltők életmódjában és hétköznapjaiban. A tudósok több mint 3000 francia, német és brit irodai dolgozó bevonásával készítették Emmát, az ő munkahelyi viselkedésüket, munkakörülményeiket és általános egészségi állapotukat figyelték, és vonták le belőlük a tanulságokat. Így jutottak a következtetésre: a hátunk meglehetősen púpos lesz, a lábunk visszeresek, a szemünk pedig véreres.

„Hacsak nem változtatunk sürgősen és radikálisan azon, ahogy az irodában töltjük a napjainkat, nem mozgunk többet, nem állunk föl gyakrabban az asztaltól, és nem figyelünk a helyes testtartásra, ezektől összességében nagyon hamar és komolyan megbetegedhetünk” – mondta el William Higham, jövőkutató, a vizsgálat vezetője.

 A tanulmány arra is kitér, hogy a megkérdezett brit irodai dolgozók fele már most komoly szemfájdalmaktól szenved, továbbá 49 százalékuknak rendszeresen sajog a háta, ahogy 48 százalékuknak állandóan hasogat a feje, összefüggésben az irodai munkával, amit nap mint nap végeznek. Ahogy az is kiderült, hogy a látással, a hát- és a fejfájással kapcsolatos panaszok a teljes brit lakosság legalább harmadát kínozzák a hétköznapok folyamán.

A tudósok hozzáteszik, hogy a lista nem teljes, a következetesen nem megszakított, nem kompenzált ülő életmód idővel elgyengült erekhez, vérnyomásproblémákhoz és akut gyomorpanaszokhoz is vezethet. Nem beszélve az ízületi betegségekről és a nem megfelelő, száraz levegőminőségtől kialakuló bőrpanaszokról, köztük az ekcémáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top