nlc.hu
Trend

Így változik arcunk a túl kevés alvástól - fotók!

Így változik meg arcunk a túl kevés alvástól – fotók!

A legegyszerűbb és leghatásosabb kozmetikai eljárás az alvás, ami ráadásul ingyen is van. A kevés alvást a bőrünk is megsínyli, és hamarabb öregedik.

Az alvás szerepe kulcsfontosságú nemcsak mentális és fizikai egészségünk megőrzésében, de megjelenésünkben, bőrünk állapotában is: huzamosabb ideig tartó kialvatlanság esetén jól látható jelekkel is számolnunk kell, nem véletlen, hogy kimerültségünket gyakran környezetünk is észreveszi, rosszabb esetben szóvá is teszi. Sok kutatás zajlott már természetesen a témában, most azonban egy alvástechnológiai vállalat, a Simba végzett tanulmányt, sőt még képekkel is illusztrálta a különbséget elegendő alvás és túl rövid pihenés eredménye között.

Irritált bőr, korai öregedés

Miközben krémek és szérumok sokaságára költünk komoly összegeket, valamint arcápolási rutinunkat próbáljuk fejleszteni, gyakran megfeledkezünk arról a pofonegyszerű kozmetikai eljárásról, mely hatásos, sőt még ingyen is van: az alvásról. Az álmaink során termelődő növekedési hormonok segítik a bőrsejtek megújulását, javítják a bőr általános állapotát. Kevés alvás esetén ugyanakkor azzal kell számolnunk, hogy ez a regenerációs és megújulási folyamat csonka marad, a bőr veszít hidratáltságából, szárazabbá és érzékenyebbé válik, könnyebben alakulnak ki gyulladások és irritációk. Mivel az alvás elmaradásával testünk több kortizolt, azaz stresszhormont termel, ezért rossz hír, hogy bőrünk még jobban veszít kollagéntartalmából, ezáltal pedig rugalmasságából és feszességéből, könnyebben alakulnak tehát ki a ráncok is.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Duzzanatok, táskák, karikák

Alváshiány esetén a test nem tudja megfelelően szabályozni a folyadékkeringést, ez okozza azt, hogy ébredéskor szem alatti táskákat, feldagadt szemhéjat, duzzanatokat tapasztalhatunk, na és persze sötét árkokat és karikákat. A vérkeringés zavarai látványosan drámaivá teszik az arcot, sápadtságot okoznak, szem alatti véredényeinket pedig a megszokottnál jóval hangsúlyosabbá teszik.

Túlevés, elhízás

Ha mindez még nem lenne elég, bőrünk állapotán túl még súlyunk is megsínyli, ha túl kevés időt szánunk alvásra, az éhségérzetért és teltségérzetért felelős hormonok egyensúlya ugyanis felborul, így az étvágy megnövekszik, miközben a teltségérzetünk csökken, összességében tehát nagyon is megnő a túlevés, a súlygyarapodás és a hízás kockázata, melynek a megjelenésen túl egészségügyi következményei is lehetnek.

A kutatás látványos eredménye

A Simba által végzett felmérés során 2000 brit felnőtt alvási szokásait, valamint az arcuk állapotát vizsgálták. Elgondolkodtatóan magas volt azok aránya, akik éjszakánként keveset pihennek, vagyis 7 óránál kevesebbet alszanak. A válaszadók több mint fele alváshiánnyal küzd saját bevallása szerint, különösen az 55 éven felülieknél volt jellemző ez a probléma. Arcukon főleg a finom vagy éppen hangsúlyosabb ráncok tanúsították ezt a nők körében, a férfiaknál pedig a szem alatti táskák és a száraz bőr.

Lapozgass a kialvatlan arcokért!

Visszafordítható a változás?

A tapasztalatok alapján döntött úgy a cég, hogy a mesterséges intelligencia segítségével illusztrálja mindazt, amit a résztvevők mondtak és mutattak. Az eredmény önmagáért beszél, és teljesen egybevág mindazzal, amit akár mi magunk is tapasztalhatunk.

Kérdés persze, hogy ezek a látványos változások visszafordíthatók-e. Jó hír az, hogy igen, a kevésbé jó pedig az, hogy sajnos nem maradéktalanul. A bőr szárazsága, irritáltsága, vérkeringése helyreáll, amennyiben odafigyelünk a megfelelő alvásmennyiségre. Arcunk hidratáltsága, gyulladásmentessége, egészséges színe szerencsére visszanyerhető, ahogyan a duzzanatoknak és karikáknak is búcsút inthetünk.

A ráncokról azonban mindez már nem mondható el, a szem alatti táskák miatt megnyúlt bőr pedig szintén csak sebészi úton kezelhető egy bizonyos pont után. Persze a további romlás bármikor megállítható, a tartós változás pedig nem néhány hét, hanem hosszú évek alatt következik be, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha megfelelő időt és alkalmat szánunk az alvásra és regenerálódásra. Testünk meg fogja hálálni azt.

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top