nlc.hu
Család

Így néz ki most Zente, az SMA-s kisfiú

Ilyen jól néz ki Zente, az ötéves SMA-s kisfiú

A család Zente ötödik születésnapjának alkalmából posztolt képeket a közösségi oldalukra.
Zente

A legtöbben még emlékeznek Zentére, a gerincvelői izomsorvadással született kisfiúra, akiért egy egész ország fogott össze. A példátlan adakozásnak köszönhetően a kisfiú megkapta az életmentő kezelést és egy esélyt a teljes életre.

Zente másfél évesen, 2019-ben kapta meg a világ legdrágább gyógyszerének számító, 700 millió forintba kerülő Zolgensma nevű készítményt. A világszerte nagyjából 8-10 ezer emberből egyet érintő SMA (spinalis muscularis atrophia) egy ritka genetikai betegség, lényege a gerincvelő vázizmokat mozgató idegsejtjeinek funkciókiesése, ami az izommozgások gyengüléséhez, elvesztéséhez, majd kezelés nélkül a légzőizmok bénulása miatti halálhoz vezet.

Zente esetének hatására az állam 2021 áprilisa óta egyedi méltányosság alapján kifizeti a Zolgensma-kezelést, az első államilag támogatott kezelést egy mezőkeresztesi kislány kapta. A kisfiú azóta is töretlenül fejlődik: már kézen fogva sétálni és játszani is tud önállóan.

Zente nemrég lett ötéves, a szülinapja alkalmából pedig a kisfiú családja szívmelengető képeket posztolt a Facebookra. A bejegyzésben látszik, hogy Zente nagyot nőtt és igazán jó erőben van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top